Simonyi másodszor lesz űrturista

Várhatóan ezév márciusában startol másodszor Charles Simonyi egy Szojúz űrhajóval, hogy az első olyan űrturista legyen, aki kétszer is megjárta a Nemzetközi Űrállomást. Simonyi, aki eddig az ötödik fizetővendég volt az űrben, hamarosan a hetedik utasrepültetés alanya is lesz és egyben a második magyar, aki űrutazáson vett részt.

Simonyi Károly neves magyar mérnök-fizikus tanár fiának repülését persze ezúttal is komoly felkészülés és tréning előzi meg, a “jegy” pedig minimum 25 millió dollárba kerül, akárcsak az előző alkalommal.

Az 1948-ban Budapesten született Charles Simonyi 2007 áprilisában indult először a Nemzetközi Űrállomásra. A felkészülést 2006 októberében kezdte el. Részt vett elméleti képzéseken, szimulátoros oktatásokon és megfelelt a szigorú orvosi vizsgálatok során is.

Highslide JS

Egy űrturistával szemben támasztott orvosi követelmények persze nem annyira szigorúak, mint egy hivatásos űrhajóstól elvártak, de a repülés során fellépő hatásokat neki is ki kell bírnia. Például a 2007-es repülés előtt Simonyi is részt vett centrifuga-teszten, amelynek során egy körpályán mozgó kabinban 8g-nek megfelelő gyorsulásnak tették ki.

Repjegyvadász –
akciós kereső, jegyek légitársaságoktól

A személyre szabott erőnléti edzésprogram és elméleti képzés során Simonyi a centrifugát és az orosz nyelvet tartotta a két legnehezebb feladatnak. A felkészülés során részt vett a súlytalanságot szimuláló repüléseken is, ahol egy Il-76-os repülőgéppel parabolapályán repülve a gépen lévők egy alkalommal 25-28 másodpercen keresztül lehetnek súlytalanság állapotában.

Highslide JS

A jelölt a nagyítható képen látható repülőgépen készült fel a súlytalanságra. Ezekről a “zero-g” repülésekről hamarosan többet is olvashatnak a Repülni Jó Portálon.

A felkészülés a második repülésre egy “gyakorlott” űrturista számára már valószínűleg nem lesz akkora kihívás, mint 2006-ban elkezdett fél éves program.

Highslide JS

A Space Adventures cég 1999-ben kezdte meg űrutazások szervezését az orosz űrhajózási ügynökséggel szerződést kötve. A vállalkozás sikeresnek bizonyult. 2001 áprilisában Dennis Tito történelmi utazásával megszületett az “űrturizmus” fogalma.

Charles Simonyi 2009 márciusára tervezett repülése pedig az első olyan út lesz, ahol egy “fizető vendég” másodszor is visszatérhet az űrbe.

Korábbi anyagaink:
X-díj a magán űrrepülésért
Űrturizmus Richard Branson módra
Újra repül a White Knight Two

Ajánlott linkek:
Charles Simonyi rövid életrajza a Wikipedián
Simonyi honlapja az első űrutazásáról

Címkék: hirek    külföld    űr

6 hozzászólás

 1. Repülni jó » Károly visszatért a világűrbe

  2009. március 26. @ 17:55

  […] Korábbi anyagunk: Simonyi másodszor lesz űrturista […]

 2. Repülni jó » Simonyi átúszott az űrállomásra

  2009. március 30. @ 10:56

  […] Korábbi anyagaink: Károly visszatért a világűrbe Simonyi másodszor lesz űrturista […]

 3. Repülni jó » Simonyi visszatért az űrből

  2009. április 8. @ 15:23

  […] Korábbi anygaink: Simonyi átúszott az úrállomásra Károly visszatért a világűrbe Simonyi másodszor lesz űrturista […]

 4. Repülni jó » Videóinterjú Simonyi Károly űrturistával

  2009. április 21. @ 10:39

  […] Korábbi anyagaink: Simonyi visszatért az űrből Simonyi átúszott az úrállomásra Károly visszatért a világűrbe Simonyi másodszor lesz űrturista […]

 5. Repülni jó » A Zero-g repülés

  2009. május 26. @ 10:24

  […] a Charles Simonyi második utazásáról szóló hírben ígértük, hogy ejtünk néhány szót a repülésnek erről az érdekes […]

 6. Repülni jó » Videóinterjú Simonyi Károly űrturistával

  2009. december 31. @ 16:29

  […] visszatért az űrből Simonyi átúszott az úrállomásra Károly visszatért a világűrbe Simonyi másodszor lesz űrturista Űrturista bohócorral Sir Richard biztosan lépked az űr […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL