Elhunyt az első ausztrál női pilóta

Elhunyt Nancy-Bird Walton, a repülés úttörője, akiről tavaly nevezték el a Qantas Ausztrál Légitársaság első Airbus A380 óriásgépét.

Mint ahogy a valószinüleg felvett harmadik neve – Bird madarat jelent – is mutatja, 1935-ben ő volt az első ausztrál nő, aki jogosítványt kapott kereskedelmi gép vezetésére.


Az egykori pilóta 93 évesen, előrehaladott korából fakadó egészségügyi problémák következtében halt meg Sydneyben – jelentette be a család. Nancy-Bird Walton 17 évesen tanult meg repülni. Az ifjú pilóta ülésére vastag párnát kellett tenni, hogy elérje a botkormányt, mivel elég aprócska volt.

Azon kevés ausztrál pilóták egyike volt, akik a múlt század első felében az ország legtávolabbi területeire közlekedő repülőjáratokon teljesítettek szolgálatot.


Ő arról vált nevezetessé, hogy orvosi segítséget vitt az isten háta mögötti területeken élő gyerekeknek, és ha kellett, beteg gyerekeket, állapotos nőket hozott el repülőjével városi kórházakba. Ekkor kapta a “Vadon angyala” nevet.

A második világháború idején a női Légi Kiképző Egység parancsnoka lett, 1950-ben pedig megalapította az ausztrál női pilóták szövetségét.


Walton hozzájárulását az ausztrál repülés fejlődéséhez a kormány úgy ismerte el, hogy 1997-ben felvette a “nemzet élő kincsei” listájára.

A múlt év szeptemberében a Qantas ausztrál légitársaság új A380-as repülőgépét róla nevezte el, és ahogy a középső két képen, meg alul a linkeknél a légitársaság fotóalbumában látható, az akkor 92 éves Nancy-Bird Walton részt vett az avatási ünnepségen.

Korábbi anyagaink a hölgypilótákról:
Lány teherszárnyakkal
Termikek hátán vitorlázva
Lady Aviator

Ajánlott linkek:
Nancy Bird Walton a Wikipedián
Qantas Légitársaság fotóalbuma az avatási ünnepségről

Címkék: hölgypilóták    külföld    légitársaság    polgári    történelem

1 hozzászólás

  1. Repülni jó » Lady Aviator Európából

    2011. március 30. @ 16:01

    […] Korábbi anyagaink: Lady Aviator Elhunyt az első ausztrál női pilóta […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL