Kisebb-nagyobb elbocsátások a repülőgép iparban

A gazdasági válság nem csak az utasszállításban érezteti hatását, hanem a kisgépes piacon és a repülőgépgyártásban is. A Cessna decemberben bejelentette, hogy 500 dolgozót bocsátanak el hatvan napon belül a cég wichitai gyárából.

A Kansas állam beli Wichitában 12 ezren, az oregoni Bendben 420-an dolgoznak. A Cessna az 500-as látszámcsökkentésen túl további 169 embertől készül megválni a bendi üzemében is.

Hasonló karcsúsítást tervez még több kisgépgyártó is. A Hawker Beechcraft dolgozóinak 5 százalékát, 490 embert bocsát el, míg a Piper a munkahét rövidítésével igyekszik a költségeit csökkenteni és elkerülni az elbocsátásokat.

A Cessna 500 emberttől válik meg Wichitában – forrás: Cessna.com

A Cirrus már szeptemberben csökkentette dolgozói számát 8 százalékkal. Az Eclipse Aviation csődeljárás alatt működik tovább. A 2009-es célkitűzések jóval kevesebb eladással számolnak, mint az elmúlt években, így a termelés üteme is lassulni fog jövőre. A repülőgépgyártóknál megjelenő elbocsátások és a termelés csökkenésének hatása a beszállítóknál is jelentkezni fog.

A beszállítók nagy száma miatt ez a hatás sem elhanyagolható, de erről egyelőre nincsenek becslések. A válság miatt, vagy azt kihasználva a “nagyok” is hasonló lépéseket terveznek. A Boeing 5000 fős elbocsátást jelentett be a kereskedelmi repülőgépeket gyártó divíziójából, zömmel a seattle-i üzemből.

A Boeing és az Airbus is lassítja a tempót – forrás. Boeing.com

Az Airbus típusaiból 119 megrendelést töröltek, ebből csak októberben 71 darabot. A gyár bejelentette, hogy az A-320-asok gyártási ütemét havi 40 gépről 36-ra csökkenti 2010-ig. Az Airbus azt is bejelentette, hogy nem készül jelentős létszámcsökkentésre, a 2007-ben történt tízezres nagyságrendő elbocsátáshoz hasonló pedig semmiképp nem jöhet szóba.

Címkék: hirek    külföld    polgári

1 hozzászólás

  1. matt

    2008. december 16. @ 22:00

    sajnos a repgép ipart is elérte az általános gazdasági csökkenés. Talán annak az egy dolognak lehet örűlni, hogy a benzin ára csökkent, így olcsóbban repűlhetünk… 🙂

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL