A válság megmentheti a légitársaságokat?

A világgazdasági visszaesés “különleges lehetőséget” teremt a légitársaságok számára, hogy hosszú távra biztosítsák maguknak a viszonylag olcsó üzemanyagot, véli az egyik amerikai légitársaság vezetője.

– Tekintve, mi történik jelenleg az üzemanyagpiacon, egészen különleges lehetőséget látunk arra, hogy két-hároméves, sőt, akár négyéves határidőkre is üzemanyag-szállítási megállapodásokat kössünk a mostani árakon – mondta a tavaly alakult Virgin America légitársaság vezérigazgatója, David Cush a Reuters hírügynökségnek. A cégben kisebbségi részesedése van a brit Sir Richard Branson Virgin Groupjának.

Highslide JS


Highslide JS

A vezérigazgató arra utalt, hogy a hosszú távra szerződni hajlandó vevők felértékelődtek, ugyanis a csökkenő kereslet miatt jelenleg az eladók üldözik a vevőket az üzemanyagok nagybani piacán, és nem pedig fordítva, mint még nyáron is, amikor a kőolaj- és az üzemanyagárak rekordokat döntöttek.


Az etanolkeverésre alkalmas normálbenzin utolsó rekordja például, július 11-én, gallononként (3,78 liter)3,6310 dollár volt a New York-i árutőzsdén a legközelebbi határidőre. Most pénteken ugyanott gallononként 1,0643 dolláron zárt a jegyzése, több mint 70 százalékkal olcsóbban.
A cég indulásának ünnepe,
ahova Sir Richard celebeket vitt magával

Mindazonáltal a vezérigazgató azt mondta, a mostani világgazdasági körülmények közepette módosítani kell a társaság célját: csak 2011-re várható, hogy elérik a nullszaldót vagy az első nyereséget, és nem 2010-ben, mint eredetileg tervezték.

Korábbi anyagunk:
Bioüzemanyaggal hajtott Boeing

Címkék: hirek    külföld    légitársaság

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL