Hetven év után újra vizírepülő járt a Balatonon

Jobb későn, mint soha. Igaz ez a mondás az eseményre és a hírközlés utólagos idejére is, hiszen mint megtudtuk, májusban katasztrófa védelmi gyakorlaton többször vett vizet a Balatonból egy horvát tűzoltó repülőgép.

A hetven évet nagyságrendben értjük, hiszen a múlt század harmicas éveinek végén szünt meg a vizirepülés a Balatonon.

Highslide JS

Az összes kép klikkeléssel nagyitható!

A légkör felmelegedése miatt fel kell készülni Magyarországon is az erdőtüzek eloltására, hiszen sajnos egyre több erdőtüzes katasztrófát láthatunk szerte a világról a televíziókban, mondta a Repülni Jó Portál érdeklődésére Heizler György ezredes úr, megyei igazgató, a Somogy megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője.

Highslide JS


Highslide JS

Ezért 2008 május 13-15 között Balatonszentgyörgy térségében erdőtűz és tőzegtűz oltó gyakorlatot tartottak a horvát zadari tűzoltószázad vizirepülőgépének bevonásával.

Highslide JS


Highslide JS

A repülőgép a keszthelyi öböl vizéből töltötte fel tartályait és oltotta a tüzet, ahogy az a képeken látható. Az ezredes úr elmondta, hogy a tűzoltók és más katasztrófavédelmi szakemberek kialakították és gyakorolták az oltásban a repülőgéppel való együttműködést, a tapasztalatokat majd továbbadják a többi megyének is.

Highslide JS


Highslide JS

A gyakorlaton a vizirepülőgép mellett helikopter is közreműködött egy nagy víztartállyal, amivel az oltás mellett vizet szállítottak a tűzoltóknak olyan helyre, ahol másként ez nem lehetett volna megoldani.

Highslide JS

Az összes képen a gyakorlaton résztvevő
Bombardier CL 415 tipusu turbólégcsavaros repülőgép látható.
A gépről bővebben portálunkon a GÉPMADARAK-ban olvashat,
külön a típusről és külön a tüzoltásról.


Highslide JS

Heizler György utalt a zadari századdal való szoros együttműködésre, ha szükséges, akkor a század repülőgépe bevethető lesz egy nagyobb magyarországi erdőtűz leküzdésében.


Reméljük, hogy nem emiatt látunk repülőgépet a Balaton vizén le-felszállni. És nem kell rá ujabb hetven évet sem várnunk.

(A képeket a Somogy megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság bocsátotta rendelkezésünkre, köszönet érte)

Korábbi anyagaink:
A Repülni Jó Portál videói, irásai a vizirepülésről

Címkék: helikopter    katasztrófák    képtár    vízirepülés

6 hozzászólás

 1. matt

  2008. december 4. @ 19:04

  Kellene tipust csinálni erre a gépre….

 2. matt

  2008. december 4. @ 19:10

  http://en.wikipedia.org/wiki/CL-415

 3. Dr. Varga Sándor

  2008. december 4. @ 21:55

  Kedves Hozzászóló!

  Ha arra szerette volna felhivni a figyelmünket, hogy miért nem nevezzük meg a repülőgép tipusát, akkor elmondanám, hogy tudatosan választottuk azt a megoldást, hogy a hetedik és egyben utolsó vizirepülőgép kép után irtuk csak oda a Bombardier CL 415 tipuselnevezést.

  Korábban azért nem, hogy véglegesen áttereljük az érdeklődést mintegy a cikk folytatásaként a Gépmadarakban közölt két anyagunkra.

  Azért köszönjük, hogy a Wikipediát, kedvenc tudástárunkat is megidézte, mi is ezt tettük korábban a cikkben látható tipusnál a Gépmadarakban.

 4. mrt

  2009. november 10. @ 16:47

  Tisztelt Dr. Varga Sándor úr!
  Gratulálok, nagyon tetszett a cikk.
  A Magyar Repüléstörténeti Társaság tagjaként, könyvet írunk a 100 éves magyar motoros repülés történetéről. Kérdésem, hogy hivatkozhatunk-e írására és a képekből betehetünk-e a könyvbe, az idevágó munkarepülések fejezetbe? Közhasznú társadalmi szervezet vagyunk, a dícsőségen kívül mi sem kapunk mást érte (kevés pénzből gazdálkodunk.). MInt a 3. lehetőség a tűzoltásra érdekes lenne, két magyarról tudunk eddig.
  Üdvözlettel Czigler Klára MRT Választmányi tag, “író”

 5. Repülni jó » Munkarepülés helikopterrel

  2010. május 21. @ 12:19

  […] permetezést, kis magasságú megfigyelést vagy éppen tűzoltást végző pilóták egy-egy levegőben töltött órája egészen másfajta igénybevételt jelent az […]

 6. Repülni jó » Vizibombázó helikopterek Fukushimában

  2011. március 21. @ 18:49

  […] Korábbi anyagaink: Két harci helikopter Szingapúrból Munkarepülés helikopterrel Katasztrófa gyakorlat a Balatonon […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL