Elúszott a szerszámos táska

Sikerrel és maradéktalanul hajtotta végre első űrsétáját az Endeavour amerikai űrrepülőgép legénysége, jóllehet kezdetben kisebb kellemetlenség bonyolította a feladatot: az egyik – egyébként hölgy – asztronauta az űrben elhagyta a küldetés végrehajtásához szükséges szerszámos táskáját.


Heide Stefanyshyn-Piper űrhajósnő,
aki beirta magát a világtörténelembe

A houstoni repülésirányító központ tájékoztatása szerint Heide Stefanyshyn-Piper szerszámos táskája “elúszott” a világűrbe.

Az űrhajós szerszámos készletére és ruhájára kenőzsír került a táskában lévő kenőpisztolyból, amely kidurrant. Akkor szabadult el a táska, amikor az asztronauta megpróbálta megtisztogatni az űrruháját és a szerszámokat a kenőanyagtól.

Highslide JS

Az űrhajósok ezután közös szerszámostáskából cseresznyéznek.
Nagyítsa a képet, jobban látja az űrben dolgozó embert.

A veszteség ellenére a houstoni központ úgy döntött, hogy a legénységnek végre kell hajtania a tervbe vett feladatot, osztozkodva azon a szerszámkészleten, amelyet a másik űrhajós, Steve Bowen vitt magával.

A houstoni központ szerint a hiányos szerszámkészlet ellenére a két asztronauta sikeresen hajtotta végre az űrsétát, a 6 óra 52 percig tartó nyílt űrbéli misszió során minden feladatot maradéktalanul végrehajtottak. Az asztronauták leszereltek egy üres nitrogéntartályt a Nemzetközi Űrállomás (ISS) külső felületéről, megtisztították az ISS egyik napelemének forgatókarját, és megvizsgálták a Kibo (Remény) japán kutatómodul felületét.


A NASA tájékoztatása szerint az űrben maradt, közepes hátizsák nagyságú szerszámos táska az eddigi legnagyobb méretű tárgy, amelyet űrhajósok hagytak el az űrben.

A NASA szakértői most megpróbálják meghatározni a táska röppályáját, de nem tartják valószínűnek, hogy az kárt okozhat az ISS-ben vagy akár az űrsiklóban. A repülésirányítók azon is törik a fejüket, hogy mennyire bonyolítja majd a hátramaradt három űrsétát a szerszámok elvesztése.

Korábbi anyagaink:
Apáik után a világűrben
Hullámlovas repűlőgép

Ajánlott link:
NASA

Címkék: hölgypilóták    űr

5 hozzászólás

 1. Repülni jó » Űrturizmus féláron

  2008. december 4. @ 16:16

  […] anyagaink: Eluszott a szerszámos táska Richard Branson jővőre elvisz minket az […]

 2. Repülni jó » Lány teherszárnyakkal

  2008. december 8. @ 10:54

  […] anyagaink: Eluszott a szerszámos táska Lady […]

 3. Repülni jó » Hölgykoszorú a világűrben

  2010. április 9. @ 10:46

  […] anyagaink: Elúszott a szerszámos táska Cirkuszherceg repül a […]

 4. Repülni jó » Új legénység érkezett a Nemzetközi Űrállomásra

  2011. január 5. @ 16:54

  […] Korábbi anyagaink: Hölgykoszorú a világűrben Magyar fémhabot, űrsört főztek az űrállomáson Videóinterjú Simonyi Károly űrturistával Elúszott a szerszámos társa […]

 5. Repülni jó » A 129. amerikai utazás űrrepülőgéppel

  2011. január 5. @ 16:55

  […] Korábbi anyagaink: Űrturista bóhocorral Videóinterjú Simonyi Károly űrturistával Elúszott a szerszámos táska […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL