Néprepülő mini jet a szomszédból

A Diamond D-Jet egy új koncepciót próbál bevezetni a piacra. A kisméretű sugárhajtású üzleti és magángép nem ismeretlen kategória, de úgy tűnik, mintha a D-Jet a sugárhajtású néprepülő címére törne.


A Diamond Aircraft kitalálta a géphez legjobban illő jelmondatot is: “Ez a te jeted!” Ez a mottója a D-Jet koncepciójának. Egy elérhető, kisméretű, 2+3 személyes gép sugárhajtóművel és ehhez képest a kategória legkisebb üzemeltetési költségével. A 2006 áprilisában először repült gép új, a prototípusénál hosszú távon jobbnak tűnő  hajtóművel vágott neki a típusalkalmasság megszerzésének.


A Diamond D-Jet a magánpilótáknak azt a nem is szűk rétegét célozza, akiket vonz a nagyobb sebességű sugárhajtású repülőgép ötlete, ugyanakkor a kis üzemeltetési költség is fontos szempont. A cég nekik szóló jelmondata így hangzik: “Légy jet pilóta!”Az üzletembereknek pedig egy gyors, kisméretű, olcsón fenntartható alternatívát kínál a jóval nagyobb Cessna, Bombardier vagy más business jetekkel szemben. Az Eclipse Aviation hasonló koncepciójánál a kéthajtóműves Eclipse 500-nál, vagy az Embraer szintén kéthajtóműves Phenom 100-asánál pedig olcsóbb és gazdaságosabb.


Maximális sebessége 583 km/h, a gép gazdaságos, 440 km/h-s utazósebességével 2500 km-re tud elrepülni.


A szomszédunkban, Ausztriában lévő gyár úgy tűnik, sikeres koncepciót alkotott ezzel az egyhajtóműves ötszemélyes kisgéppel, amely nem csak üzletemberek kedvelt mindennapos használatú, gazdaságos gépe lehet, de hobbi pilóták és repülőiskolák népszerű sugárhajtású alaptípusává is válhat a közeljövőben.

Ajánlott linkek:
Diamond Aircraft
Diamond D-Jet, még több kép az oldalon

Címkék: külföld    polgári    ujdonságok

4 hozzászólás

 1. Repülni jó » Business jetek - luxus vagy hatékonyság növelés?

  2008. december 20. @ 20:06

  […] Korábbi anyagunk: Néprepülő minijet a szomszédból […]

 2. Repülni jó » Súlyosabb veszteségek várhatóak idén

  2009. március 20. @ 11:41

  […] Utazás kiállítás —————— Néprepülő minijet —————— Vízirepűlés […]

 3. Repülni jó » Friedrichshafeni képforgácsok

  2009. április 7. @ 14:26

  […] Korábbi anyagaink: Irány Friedrichshafen Néprepülő minijet a szomszédból […]

 4. Repülni jó » Vendégvideó: néhány Diamond a szomszédból

  2009. május 20. @ 15:28

  […] Korábbi anyagunk: Néprepülő minijet a szomszédból […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL