Alitalia – amikor egy kicsi félbenyeli a nagyot

A CAI olasz befektető csoport egy kis olasz légitársasággal olvasztaná egybe az Alitaliá használható részeit, az Európai Bizottság nincs ellene, az Alitalia dolgozói viszont jobb feltételekért sztrájkolnak.

A CAI olasz befektetői csoport októberben tett kötelező ajánlatot az Alitalia megvásárlására, az ajánlat november végéig érvényes. A befektetők az Alitalia “használható részeit” szeretnék egyesíteni a kicsi Air One olasz légitársasággal, miközben keresnek egy olyan nagy nemzetközi légitársaságot is, amely hajlandó lenne kisebbségi részt venni az új Alitaliában.

Az Alitalia 173 gépes flottájából a CAI 64-et venne meg és 29 gép lízingszerződését szerezné meg. Az új, a korábbinál kisebb légitársaság fizetne a régi Alitalia le- és felszállási jogaiért, valamint márkanevéért is.

Az Európai Bizottság jóváhagyja az Alitalia tervezett megvásárlását, de ragaszkodik ahhoz, hogy a pénzügyi nehézségekkel küszködő olasz vállalat fizessen vissza az államnak egy áprilisban kapott 300 millió eurós áthidaló kölcsönt – jelentette be szerdán a bizottság közlekedési kérdésekben illetékes tagja.


Antonio Tajani kifejtette, hogy az Alitalia eladása nem ütközik az Európai Unió szabályaiba, és nyélbe lehet ütni. A biztos szerint az ügylet eredményeként “egy kisebb, de hatékonyabb” légitársaság jöhet létre, amely felrázhatja az európai légipiacot.

A biztos az állami támogatással kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a vállalatnak azért kell visszafizetnie a hitelt, mert korábban már kapott ilyen segítséget.

Az Alitalia olasz légitársaság dolgozói harmadik napja sztrájkolnak. A dolgozók a jövőbeli új tulajdonos, az olasz CAI befektetési csoport munkaszerződései ellen tiltakoznak.

Címkék: külföld    légitársaság    polgári

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL