Apáik után a világűrben

A Szojuz TMA-12 űrhajó múlt hét végén problémamentesen Földet ért. A legénység különlegessége volt, hogy két űrhajós – Volkov és a hatodik űrturista Garriot – édesapja is járt már a világűrben.

A most véget ért, 198 napos 17. expedíció során a Nemzetközi Űrállomás egy amerikai Discovery űrkompot és 2 Szojuz űrhajót fogadott, és egy űrséta keretében új kutatóeszközöket szereltek az űrállomásra.


A fiúk kisétálnak a hajóhoz és elrepülnek

Több rendkívüli esettel is megbirkóztak az űrhajósok. Májusban le kellett tenni arról, hogy a terveknek megfelelően a Szojuz TMA-12 átdokkoljon az űrállomás egyik moduljáról a másikra, mert attól tartottak, hogy ha a dokkolás nem sikerül, ki kell üríteni az űrállomást, továbbá az űrhajósok a nagy megterhelést jelentő ballisztikus pályán érnek Földet.

Az átdokkolás elmaradása miatt a Progressz M-64 teherűrhajó nem a kijelölt modulra csatlakozott, ami az állomás súlypontjának elmozdulása miatt kisebb gondot – és nagy számítási munkákat – okozott az űrállomásnak a teherűrhajó hajtóműve segítségével végrehajtott pályamódosításánál.


Az űrturista maga tervezte diszegyenruhában és munkaruhában

Az expedíció idején megjavították a júniusban elromlott vécét: a látszólag apró hiba szintén az űrállomás kiürítéséhez vezethetett volna.

Volkov, Kononyenko és Garriot visszatérése után az orosz Jurij Loncsakov, valamint az amerikai Gregory Shemetoff és Michael Fincke űrhajósok mellett még néhány “állati űrutas” folytatja az űrállomáson a munkát.

Az utóbbiak közül hosszú űrutazás után most tért vissza néhány csiga: értékes információkat várnak tőlük arról, hogyan működik a súlytalanságban a belső fül és hogyan regenerálódnak a testszövetek.

Címkék: űr

1 hozzászólás

  1. Repülni jó » Elúszott a szerszámostáska

    2008. november 20. @ 18:34

    […] anyagaink: Apáik után a világűrben Hullámlovas […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL