Sármellék téli álomra kényszerül

A Ryanair járatszámaink csökkentése miatt ezen a héten ideiglenesen leáll a menetrend szerinti légi utasforgalom a FlyBalaton repülőtéren – tájékoztatta az MTI-t a társaság értékesítési és marketing igazgatója.

Palkó Lajos elmondta: a Sármellékről eddig három városba közlekedő Ryanair az Európába begyűrűződő gazdasági válság hatásaival indokolta, hogy száznál is több járatát, köztük a balatoni gépeket is leállítja a téli időszakban. Az alacsony foglaltság és a magas kerozinárak egyaránt szerepet játszottak a döntésben.

A FlyBalaton honlapján található menetrend szerint a Düsseldorf-Weeze járat szerdán, a London-Stansted repülőterére és a Frankfurt-Hahnba közlekedő gép szombaton száll fel az idén utoljára. A foglalások azonban nem álltak le, a Ryanairnél a március 29-től kezdődő nyári menetrendi időszakra kaphatók ismét helyek a járatokra.

2006 év május 5-én nyitották meg a Ryanair első
londoni járatával a FlyBalaton Repülőtér új terminálját,
nagyítsa kétszer a képeket!

Palkó Lajos hozzátette: a három év óta ír bérlők által üzemeltetett leszállóhelyen ez az első téli időszak, amikor nem fogadnak menetrend szerinti járatokat. Ez kényszerűen csökkentett üzemmódot jelent a repülőtér számára, vagyis a teherforgalomban és az utasforgalomban érkező-induló gépek fogadását kisebb létszámmal kell megoldaniuk.

Az átállás miatt fizetés nélküli szabadságra küldik a dolgozók 60-70 százalékát, az alkalmankénti kiszolgálást a rendelkezési állományban tartott munkatársak egy részével oldják meg. Azokon a napokon, amikor nincs előre bejelentett járat, valószínűleg zárva lesz a repülőtér, ennek módjáról azonban még egyeztetnek a hatóságokkal és a minisztériumokkal.

A járatcsökkentés miatt módosultak a forgalmi tervek, az idén mintegy 150 ezresre tervezett utaslétszám helyett 120-130 ezres forgalomra számítanak Sármelléken. Ez a tavalyi 110 ezer után mintegy 10 százalékos bővülést jelent.

A kényszerű leállás mellett Palkó Lajos beszámolt arról is, hogy emelkedőben van a sármelléki légi bázison a teherforgalom és a korábbi évekhez hasonlóan az idén télen újra több charterjáratot várnak Oroszországból. Fontos azonban a Balaton, Hévíz vagy Nyugat-Magyarország térségét még vonzóbb célponttá tenni, de ez csak akkor lehetséges, ha a turizmusban érdekeltek közösen tesznek valamit ennek érdekében – fűzte még hozzá.

Korábbi anyagunk:
Sármelléki tervek – videóinterjú

Ajánlott link:
FlyBalaton Repülőtér

Címkék: hirek    légitársaság    repülőtér

1 hozzászólás

  1. Repülni jó » Karcsúsítás a Ryanair-nél

    2009. február 16. @ 18:20

    […] anyagaink: Sármellék téli álomra kényszerül Ryanair kontra […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL