Vízum nélkül Amerikába

A magyarok várhatóan november közepétől-végétől utazhatnak majd vízum nélkül az Egyesült Államokba; a vízummentességi rendszerhez való csatlakozás pontos időpontját Washington még nem jelölte ki – nyilatkozott Somogyi Ferenc washingtoni nagykövet pénteken magyar újságíróknak.

George Bush amerikai elnök a Fehér Házban előzőleg ünnepélyesen bejelentette: az Egyesült Államok újabb hét ország polgáraira, köztük a magyarokra is kiterjesztik a vízummentes beutazás lehetőségét. Bush beszédében úgy fogalmazott, hogy az érintett országok körülbelül egy hónapon belül csatlakozhatnak a vízummentességi programhoz.

Highslide JS

Mostmár könnyebb lesz akár Lufthansával is az óceán feletti átkelés

Az ünnepélyes bejelentés után Somogyi Ferenc kifejtette: valószínűleg november közepétől-végétől lépnek életbe Magyarország számára is az új beutazási szabályok, a magyar állampolgároknak akkortól kell majd kötelezően használniuk az elektronikus utasregisztrációs rendszert (ESTA).

Michael Chertoff belbiztonsági miniszter október 28-án látogat Magyarországra, hogy bejelentse a rendszer működésbe lépését. Ez azt jelenti, hogy attól az időponttól kezdve már a magyarok is bejelentkezhetnek előzetesen az utazásra, elektronikus úton regisztráltathatják magukat. A vízummentes beutazásra azonban majd csak november közepétől-végétől lesz lehetőség; van olyan meg nem erősített információ, hogy esetleg november 20-án szűnik meg a vízumkényszer.

Somogyi Ferenc azt is elmondta, hogy az új előzetes utasregisztrációs rendszer 2009. január 12-től lesz kötelező a vízummentességet már jelenleg is élvező országokra.

Bush bejelentése kapcsán a nagykövet az MTI-nek elmondta: a vízummentességi programhoz való csatlakozás a magyarok számára praktikusan azt jelenti, hogy a jövőben már nem kell vízumért folyamodniuk, és megszűnik a sajnálatosan hosszú várakozási idő, illetve a hosszú követségi engedélyeztetési procedúra. “Ehelyett elektronikusan be kell majd táplálni azokat az adatokat, amelyek alapján a rendszer kiadja a vélhetően pozitív választ” – mondta.

Az új rendszerben kért adatok nagyjából azt a kört jelentik, amelyről most az Amerikába utazóknak a repülőgép fedélzetén számot kell adniuk egy kérdőíven. Alapadatokról, kevesebb információról van szó annál, mint amennyit ma kérnek. Mint elmondta, abban az esetben ha a rendszer nem találja valamilyen okból teljesen egyértelműnek a beutazás engedélyezését, akkor a látogatók egy következő körben, egy úgynevezett vízumszerű eljárás keretében a nagykövetségen folyamodhatnak engedélyért. Somogyi Ferenc értékelése szerint az előzetes regisztráció a mostaninál gyengébb, egyszerűbb kritériumrendszert jelent.

Azt is elmondta, hogy a beutazókra vonatkozó szabályok az Egyesült Államokba történő megérkezés után nem változnak, a határon például elvben továbbra is bárkinek a belépését visszautasíthatják.

A nagykövet várakozása szerint nem fognak “nagyságrendekkel többen” beutazni az Egyesült Államokba, mert “akinek nem volt semmiféle fekete pontja, az eddig is megkapta a vízumot”. A probléma csak azzal volt, hogy “meglehetősen macerás körülmények között kapta meg az is, akinek a látogatását mostantól a bejelentkezéskor azonnal engedélyezni fogják” – tette hozzá.

Címkék: hirek    külföld

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL