Londoni anzix

London, szakado eso, es nincs ekezet a szallodaban a billentyuzeten, amikor a Repulni Jo Portal tortenetenek elso kulfoldi tudositasat irom innen a repulesi elmenyekrol.

Tiz eve Amerikaban Dallasban laktam egy olyan szallodaban, ahol nem tudtam ugy kinezni az ablakon, hogy ne lattam volna leszallo repulot. Akkor az sokkolo elmeny volt. Ugyanez az erzes fogott el a Temze partjan a Tower mellett setalva, amikor minden oldalrol nagyobbnal nagyobb repulogepek buktak ki-be a felhokbe leszalloban a Heatrow repuloter fele.

Boing 747 es 777 gepek nyugodt eleganciaja mellett – mintha valaki gombostuvel feltuzte volna oket ket felho koze – neha elhuzott egy sieto privat jet, vagy fordultak ra a palyara tobb iranybol 737-esek. Elsetaltunk a Temze partjan a Big Ben-ig, a Parlament oratornyaig, mogotte latszott-hallatszott a hasonlo repulok altal keltett gepzene.

Masnap a Docklandben – regen a brit birodalom itt raktarozta el a vilag tan osszes arujat, ma pedig egy futurisztikus iroda es lakovaros eppen nem mukodo hipermodern magasvasuttal. Utobbinak koszonhettem, hogy helyette emeletes busszal kuzdottem kifele a London City Airportra, amikor a busz egyszercsak rejtelyes modon letett a semmibe.

Az egen minden iranyban fel- es leszallo repulok, valahogy mind a negy nagy londoni repuloter forgalma lathato volt arrol a helyrol. Leirhatatlan, a repulesert rajongo szemnek kedves latvany, de mi lesz tiz ev mulva otszor ekkora forgalomban? Valami orias daru kinyul majd a gepekert egy kosarral…

Vissza a City Airportra. Eloszor egy videon talalkoztam vele egy Saab 2000 pilotafulkejebol mutatott leszallassal, ahol a viz csillanasa utan megfogta a betonpalyat. Kesobb sok videot gyujtottem rola, fel- es leszallasok, taxizas.

Kivancsi voltam, hogy a Temzen egy mesterseges szigeten milyen lehet a repules kozelrol nezve? Kulonosen azert, mert mellette egy vizirepulo leszallohely is hullamzik, valami eletet remeltem ott is.

A valosag kicsit mas volt az angol idojaras szeszelye miatt. Kozelrol, szelviharban, a parton egy vasrudhoz madzaggal kikotott kameraval…. – nezzek meg a jovo het masodik feleben a rola keszitett videonkon.

A vizirepules visszaallitasa is csak a jovo zeneje, megcsak a korabbi leszallohely hullama a valosag. Az a tarsasag mozgolodik 2012-re, – mire lesz jo nekunk repulobaratoknak az olimpia – aki megvette a Twin Otter husz eve porosodo gyartosorat. Ok mar tavaly elvittek egy gepet a londoniaknak bemutato repulesre.

Ugy gondolom, aki velem egyutt – legkozelebb meg a sarkvidekre is hozom a laptopom – vegig szenvedte az ekezet nelkuli irasom elolvasasat, megerdemli ezt a videot a tavalyi londoni vizirepulesrol. A gep latogatasa soran innen, a London City Airport vizerol is felszallt…

Korabbi anyagunk:
Video: Beriev – 103 repulese Gelendzhik-ben

Címkék: külföld    ujdonságok

4 hozzászólás

 1. Repülni jó » VIDEÓ: London City Airport

  2008. október 12. @ 18:35

  […] Londoni élményeinkről olvassa el korábban megjelent helyszini tudósitásunkat. […]

 2. Repülni jó » Hidroplánok a görög tengereken

  2008. november 14. @ 19:09

  […] Korábbi anyagaink e témában: Twin Otter feltámadása Londoni anzix […]

 3. Repülni jó » 13 kép a londoni RAF Múzeumból

  2009. december 17. @ 17:51

  […] londoni anyagaink: Londoni anzix VIDEÓ: London City […]

 4. Bombardier CS100 gyári gép a London City Airporton videófüzér - Repülni Jó

  2017. március 23. @ 20:58

  […] a reptér üzemelésének megismerésén túl kerestem a hidroplán múltat is. Ajánlom első külföldi helyszíni tudósításomat, ami egy pincében levő londoni internet klubban készült olyan gépen, amin nem volt […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL