A lökhajtásos ember átrepülte a La Manche-csatornát

Yves Rossy svájci pilóta hátára erősített, házi készítésű, lökhajtásos motorokkal felszerelt szárnyaival átrepült a La Manche-csatorna felett.

rossy1.jpg

Hátamon a lökhajtásos énem

A franciaországi Calais-ból indult útja első felét repülővel tette meg, abból ugrott ki 2400 méter magasan, de már előtte “begyújtotta” négy hajtóművét. Egy kis szabadesés után kibontotta szárnyait – gombnyomással, mert a repülő ajtaján nem fért volna ki, ha nem összecsukhatóak – és tíz perc alatt már meg is érkezett az angliai Dover mellé.

A függőleges finist ejtőernyővel tette meg. A rakétaember csúcssebessége 200 km/óra volt a 35 kilométeres távon. Csakis a háta és a feje mozgatásával tudta kormányozni magát, akár a madarak.

“Tökéletes volt. Kék ég, napsütés, semmi felhő” – mondta megérkezésekor a sajtónak.

rossy2.jpg

A 49 éves Rossy májusban már kipróbálta a szerkentyűt: nyolcasokat írt le az Alpokban a Rhone-folyó völgye fölött. A pénteki utat eredetileg csütörtökre tervezte, de a rossz idő miatt elhalasztotta.

A pénteki repülési úttöréssel Louis Bleriot francia pilóta nyomába ért, ő 99 évvel ezelőtt elsőként jutott át a levegőben a La Manche-csatornán, de repülővel.

Rossy repülőszerkezete a testéhez erősített szénszálas, 2,4 méter széles szárnyból és az arra ültetett négy kerozinnal működő sugárhajtóműből áll. A szárnyban tárolt üzemanyaggal együtt a teljes súly 55 kilogramm. A motorok forróságától tűzálló ruházat védi.

Korábbi anyagunk:
Új szárnyakkal repült a lökhajtásos ember

Ajánljuk még:
Egy képgaléria a repülő emberről

Címkék: lélegzetelállító    ujdonságok

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL