Richard Branson jövőre elvisz minket az űrbe

Richard Branson brit milliárdos a kaliforniai Mojave-sivatagban ma mutatta be a tömeges és olcsó magán űrutazásokhoz tervezett, régen várt űrrepülőgépét, melyet anyja keresztneve után Eve –nek neveztek el.

Az űrrepülőgép teljes egészében szénszálból, ebből a nagyon könnyű, de igen teherbíró kötőanyagból készült.

Highslide JS

Branson, a vállalkozó és Rutan, a tervező a gép alatt a sivatagban
Nagyitsa ki a gépről készült képeket!

A több mint 42 méteres szárnyak a repülés történetében az első olyan hordfelületek, amelyeket karbonból építettek. Mint Branson bizonygatta, még soha nem állítottak elő ilyen energiatakarékos repülőgépet. “Emberek ezrei számára fogja lehetővé tenni álmaik teljesülését, és meg fogja változtatni az emberiség viszonyát a kozmoszhoz” – mondta.

A fehéren csillogó, dupla törzsű űrrepülőgép az űrkabint – az elképzelés szerint – 15 ezer méter magasba röpíti, csak ott lép működésbe a rakétahajtómű, s szakad el a hordozótól az űrhajó. Az első űrrepülések a tervek szerint jövőre kezdődnének el.

branson-es-rutan.jpg

A vállalkozó és a tervező januárban a modellel

Eddig világszerte 250 érdeklődő adta be kötelező jelleggel jelentkezését, köztük a 31 éves Sonja Rohde, aki az első német asztronautanő lenne a világűrben. Mint a Designreisen nevű müncheni utazási iroda – amely Németországban az űrutazásokat árusítja – közölte, Rohde is jelen volt a kaliforniai bemutatón. Egy két és fél órás utazás – ötperces súlytalansággal – 200 ezer dollárba (vagy 127 ezer euróba) kerül.

Highslide JS

Az egybenőtt szárnyak közepére függesztik fel majd az űrkabint

Hétfőn csak az űrrepülőt mutatták be, a SpaceShipTwo-nak nevezett űrkabint a jövő évben tárják a nyilvánosság elé. A kaliforniai vendégek mindenesetre egy pillantást vethettek a hangárban álló, titokzatosan bebugyolált űrhajóra is.


Highslide JS

Branson cége, a Virgin Galactic már négy éve dolgozik Burt Rutan amerikai repülőgéptervezővel együttműködve a projekten. Az elmúlt évben a program nagy csapást volt kénytelen elszenvedni, amikor a tesztrepülőtéren robbanás történt, és három technikus életét veszítette.

Korábbi bejegyzéseink a témában:
X dij: Vérdij a földönkivüliekre
Kettőszázezer dolláros jegy, súlytalan turisták

Ajánlott link:
Virgin Galactic, az oldal a képek forrása

Címkék: hirek    űr

3 hozzászólás

 1. Repülni jó » Megtalálták Fossett lezuhant gépének roncsait

  2008. október 14. @ 10:30

  […] Korábbi anyagaink: Richard Branson jővőre elvisz minket az űrbe […]

 2. Repülni jó » Év elején újra repül a White Knight Two

  2009. január 26. @ 09:31

  […] Korábbi anyagunk: X-díj az első magán űrrepülőgépért Kettőszázezer dolláros jegy, súlytalan turisták Richard Branson jővőre elvisz minket az űrbe […]

 3. Repülni jó » Charles Simonyi másodszor lesz űrtúrista

  2009. február 4. @ 11:56

  […] anyagaink: X-díj a magán űrrepülésért Űrtúrizmus Richard Branson módra Újra repül a White Knight […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL