Családbarát repülés

csb2.jpgNapjainkban egyre több kisgyermekes család száll repülőgépre, sőt nő a fedélzeten az egyedül utazó fiatalok száma is. De fontos tudni, hogy meddig utazhatnak várandós anyukák repülőgépen. Két légitársaságtól kértünk választ a leggyakrabban felmerülő kérdésekre.

– Évente mintegy 70 ezer csecsemő, 1,5 millió 12 év alatti gyermek utazik járatainkon. Számukra gyermek- és csecsemőkedvezményt kínálunk, továbbá a családok igényeinek kialakított poggyász súlyhatárt, díjmentes gyermekülést vagy hordozható babaülés használatot, speciális gyermekmenüt, elsőbbséget a beszálláskor és foglalkoztató csomagot a gyermeknek, amely leköti a figyelmét – tájékoztatott Anna Ingham Grant, a British Airways regionális kereskedelmi igazgatója.

csb5.jpg

Németh Krisztina, a Malév vállalati kommunikációs vezetője elmondta: Különösen a nyári szezonban utazik sok gyermek. Nem ritkák az olyan járatok – Pristina, Sarajevo, Skopje, Tirana – amelyen 30-40 gyermek és 10-15 csecsemő utazik egyszerre. Számukra a legkülönfélébb játékokkal, apró ajándékokkal például felfújható repülőgéppel, társas- vagy kirakójátékkal, színes ceruzával és könyvvel kedveskedünk, hogy a fedélzeten eltöltött idő minél kellemesebben teljen. Bébiétel és gyermekmenü egyaránt van a járatokon, amelyet a jegyvásárlás előtt kell igényelni. A gyermekmenüben hamburger, sült krumpli, banán szokott szerepelni, amelyet nagyon kedvelnek a gyerekek.

csb1.jpg

– Ha 5 évesnél idősebb, de 12. életévüket még be nem töltött gyermekek szüleik vagy más kísérő nélkül utaznának, a szüleiknek a jegyek foglalásakor tájékoztatniuk kell a légitársaságot vagy az utazási irodát arról, hogy a jegy kíséret nélkül utazó kiskorúé lesz. Indulás előtt a gyermekkísérők a gyermekeket a repülőgéphez kísérik és átadják a repülőgép személyzetnek, akik gondoskodnak róluk a repülés ideje alatt.

A célállomásra érkezve a reptér utasszolgálati munkatársai átveszik a gyermeket a gép személyzetétől, majd az érkezési csarnokba kísérik, ahol gondoskodnak a gyermek biztonságos átadásáról. Fontos tudni, hogy a gyermeket ki fogja várni a célállomáson, ezért a fiatalt fogadó személynek igazolnia kell személyazonosságát a gyermeket kísérő munkatárs felé – tette hozzá Anna Ingham Grant.

csb3.jpg

Gyakori kérdés, hogy a kismamák meddig szállhatnak repülőgépre. Németh Krisztina arról számolt be, hogy a terhesség 28. hetét betöltött várandós anyukák csak az orvosuk által kiállított, olyan – hat napnál nem régebbi – orvosi igazolás bemutatása ellenében utazhatnak, amelyen jelzik a szülés várható időpontját, valamint az orvos nyilatkozik, hogy a kismama utazásra alkalmas állapotban van. A légitársaság javasolja továbbá az angol nyelvű igazolás beszerzését is.

A brit légitársaság kereskedelmi igazgatója elmondta, ők szintén orvosi igazolást kérnek a terhesség 28. hetének megkezdése után a szülés várható időpontjáról, valamint arról, hogy a magzat és az anyuka teljesen egészséges-e, nincs-e eltiltva a repüléstől. Egyébként kíséret nélkül a terhesség 36. hetéig, ikerterhesség esetén a 32. hétig javasolt a repülés, amely semmilyen szempontból nem veszélyezteti a magzatot.

repjegy_160x290.jpgA terhesen utazó nőknek érdemes tudni, hogy nekik nem kell átmenniük a repülőtéri biztonsági kapun, így nem érik a magzatot az erős mágneses sugarak. A kismamák öltözetét a legtöbb repülőtéren kézzel kutatják át, tiszteletben tartva nemüket és állapotukat – tette hozzá Anna Ingham Grant.

Gyakran kérdezik azt a várandós nők, hogy hány jegyet foglaljanak. Abszurdnak tűnhet, ha a várandós kismama előre jegyet foglal a picinek, amely még nem született meg, de ezt megteheti. Ilyenkor csak az jelenthet problémát, hogy a foglalásba be kell írni a gyermek nevét és nemét, ami ugye a születés időpontjáig még nem minden esetben teljesen biztos.

Gyakran felmerül, hogy kézipoggyászban bébiétel szállítható-e. Igen, ez lehetséges, annyi korlátozás van csak, hogy a biztonsági ellenőrzésnél a bébiételt megkóstoltathatják az anyával, így győződve meg arról, hogy tényleg bébiételt tartalmaz az üveg.

A British Airways járatain 1996 óta hat alkalommal volt példa arra, hogy egy várandós anya valamely fedélzeten hozta világra gyermekét. 2003-ban például egy édesanya a lagosi járaton adott életet gyermekének, de az ilyen esetek ritkák, mivel orvosi igazolást kérünk azoktól a várandós anyukáktól, akik a terhesség 28. és 36. hete között járnak – mondta Anna Ingham Grant.

– Nálnuk pedig emlékezetes eset volt, amikor az izraeli-libanoni konfliktus idején külön orvosi kísérettel egy Bejrútból menekülő ikerterhes kismamát hoztunk haza, aki másnap már Budapesten két egészséges kislánynak adott életet, és hálából az egyiknek a Maja-Malév nevet adta – idézett végül egy kedves történetet Németh Krisztina.

paintair_seta.jpg

Korábbi anyagunk:
Gyerek a kormánynál

Ajánlott linkek:
British Airways
Malév

Címkék: légitársaság    polgári

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL