Qantas 747-es kényszerleszállása

Pénteken kényszerleszállást hajtott végre a Qantas egyik Boeing 747-400-asa Manilában. A Londonból Melbournebe tartó járat törzsborításának egy darabja szakadt ki a gépből, hirtelen nyomáscsökkenést okozva az utastérben.

A Qantas QF30-as járata Londonból indult Melbournebe, egy közbenső, hong kongi leszállással. Hong Kong elhagyása után a repülőgép 9 000 méteres magasságban repült, amikor eddig ismeretlen okból a törzs jobb oldalának a szárnytő előtti részéből kiszakadt egy darab.


Highslide JS

Az utasok felvették az ilyenkor automatikusan lenyíló oxigénmaszkokat, amelyek körülbelül negyed órán át képesek vegyi úton oxigént előállítani. Eközben a pilóták vészsüllyedést hajtottak végre. Ilyenkor a lehető legrövidebb idő alatt kell viszonylag kis magasságra süllyedni a repülőgéppel, hogy oxigénben dúsabb légrétegbe érjenek. A pilóták a 9 000 méter körüli magasságból 3 000 méterre süllyedtek, majd Manila repterén szálltak le.


Highslide JS

A fedélzeten lévő 346 utas és 19 főnyi személyzet tagjai közül senki sem sérült meg. A repülőgép 1991-ben készült, azóta szolgál a Qantasnál. Az ausztrál közlekedésbiztonsági szervezet azonnal a helyszínre küldött egy csoportot, akik megkezdték az esemény kivizsgálását.

fotók: Flightglobal.com

paintair_seta.jpg

Korábbi bejegyzések:
Végzetes kormánymozdulatok
Közel a katasztrófához Hamburgban

Ajánlott link:
Qantas Légitársaság
Index cikke a világháborús bombákról a lábunk alatt

Címkék: hirek    külföld    légitársaság

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL