Ejtőernyős célbaugrás Szolnokon

Július elején, Szolnokon került megrendezésre a IV. Honvéd Kupa Ejtőernyős Célbaugró verseny – azon belül – szintén negyedik alkalommal a Hüse Károly emlékverseny, amelyen a katonacsapatok mellett szép számmal indultak civil sportolók is, valamint román, német és svéd versenyzők, összesen 18 csapat, 72 fő versenyzője.

szolnokeje22.jpg

Az eseményt a Szolnok HSE rendezte, az MH ÖHP, a Szolnok Helikopter Bázis és a Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj támogatásával. A versenyen a Taszár Honvéd Sportegyesület, Gál István Ejtőernyős Szakosztályának tagjai is részt vettek. A jó szervezés mellett egy ejtőernyős verseny lebonyolításához megfelelő időjárás is kell, így Lázár Tibor főhadnagy, ugrásvezető pénteken és szombaton is az időjárás jelentést figyelte a viharos szél miatt. Hiába reménykedtek, ugrás helyett melegben, szélben és napsütésben telt az idő, így strandoltak, pihentek a csapatok.

szolnokeje11.jpg

Csak vasárnap reggelre csillapodott le a szél, el lehetett kezdeni az ugrásokat. A Mi-24D helikopterből minden csapat egy
versenyugrást hajthatott végre. Ez a típus ritkaságnak számít sokaknak. Ezután az ugrásokat Mi-8-as típusú helikopterből folytatták. Az egymásután földet érő ugrók eredményeire sok néző volt kíváncsi. A hozzáértő közönség tapssal értékelte a 0 centiméteres eredményeket.

Mivel ezen a napon négy ugrást kellett végrehajtani, hogy a verseny értékelhető legyen, a földetérés után gyorsan kellet behajtani az ejtőernyőt, hogy időben készen legyenek az ugrók, amikor az ugrásvezető szólítja a csapatokat. Sok jó eredmény született, ám a negyedik sorozatnál már jelzett a szélmérő, újra beerősödött a szél. Délután 4 órakor befejezték az ugrásokat, fél ötre jelezték a verseny zárását.

szolnokeje33.jpg

Egyéni célbaugrásban Orsy László a Szolnoki HESE tagja 0,01m eredménnyel lett az első. Második Réczi Attila (SzHESE, 0,03m) lett, a harmadik helyezést Horváth Pál érte el (Aeroking Sportegyesület, 0,04m). A Taszár HSE sportolói, Majoros István 34., Nyíri Áron a 35., Gyimóthy Zsolt 46., Köröszturi Jenő 53. helyezést érte el. Csapat célbaugrásban a Szolnok Honvéd Ejtőernyős Sportegyesület lett az első 0,12m eredménnyel. A második helyezés a Honvéd Sportrepülő Egyesület 0,67m, a harmadik helyezés a Szeged csapata 0,67m érte el. Itt döntött a több nulla ugrások száma.

paintair_seta.jpg

Orosz Zoltán vezérőrnagy gratulált a sportolók jó teljesítményéhez, a katonai ejtőernyőzés népszerűsítéséhez. Megemlékezett a verseny névadójáról, Hüse Károlyról, aki ejtőernyős ugrás közben vesztette életét.

A beszámolót és a képeket készítette: Kocsis Erzsi, és Köröszturi (Sáska) Jenő

Címkék: ejtőernyő    sport

1 hozzászólás

  1. MAX

    2009. május 12. @ 11:12

    Sziasztok!

    Esetleg valaki meg tudná nekem mondani, hogy szolnokon lehet e civilként ejtőernyőzni? Van e képzés vagy esetleg csak ugrási lehetőség?

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL