Globemaster Farnborough-ban

farnboroughc17.jpgHétvégén Farnborough-ban jártunk a 60. Nemzetközi Repülőnapon. Első anyagként az amerikai szállítógépben, a C 17 Globemaster III –ban történt látogatásunkról számolunk be, mert ősztől Pápán a repülőtéren három ilyen gép állomásozik majd magyar lajstrom jellel a NATO stratégiai szállitási feladatainak kiszolgálására.


Highslide JS

Hosszú sorokban várták az érdeklődők, hogy ötösével körbevezessék őket a gépben. Az amerikai hadsereg ezzel a típusú szállítógéppel különböző repülőnapokra repül szerte a világban, hogy a rajongókhoz közelebb hozza a katonai szállítási munkát. Ez a gép Amerikából, Seattle-ből érkezett.

Tavasz óta Pápa a szíves látás kódja a Globemaster-ral kapcsolatban, a bennünket kísérő sajtótiszt az amerikai hadsereg európai parancsnokságáról pontosan tájékozott volt, tudott a három gépről és a pápai feladatokról.


Highslide JS

farnborough61.jpgfarnborough62.jpgfarnborough63.jpgfarnborough64.jpgfarnborough65.jpgfarnborough66.jpg
Kattintással nagyitsa ki a képeket!

A repülőgép hatótávolsága Los Angelestől Berlinig, vagy Budapesttől Szingapúrig terjed, normál üzemmódban két pilótával és két fedélzeti technikussal repülnek. Légi utántöltéssel természetesen még hosszabb útra is mehetnek, akkor még egy pilóta csatlakozik a személyzethez, pihenésüket két ágy szolgálja a pilótakabin hátuljában.

A repülő körülbelül hatvan tonnát képes szállítani, de a pilóta elmondta, hogy szállítottak már M1 Abrahams tankot is, ami közel hetven tonna súlyú. Teljes teherrel természetesen rövidebb a szimpla hatótávolság.


Highslide JS

farnborough67.jpgfarnborough68.jpgfarnborough72.jpg
farnborough71.jpgfarnborough70.jpgfarnborough73.jpg
Kattintással nagyitsa ki a képeket!

A gép 100 deszantost is képes ejtőernyővel harcba dobni, ekkor elővarázsolják és felszerelik a székeket a szállítótér belsejébe.

A pilótafülkéről nem készíthettünk felvételeket, a másodpilóta oldalán viszont kinyitották az ablakot, az alábbi felvételek közül az első három jól érzékelteti, hogy több emelet magasban mit lát álló helyzetben a pilóta.

Highslide JS

farnborough74.jpgfarnborough75.jpg
farnborough76.jpgfarnborough77.jpgfarnborough78.jpg
Kattintással nagyítsa a képeket!

100 gépet üzemeltet az amerikai hadsereg, tucatnál többet a brit birodalom. Az angolok a napokban kapták meg a hatodik ilyen gépüket, ezen kívül még Kanadában és Ausztráliában végeznek stratégiai légiszállitási feladatokat a Globemasterek.

Egy ilyen gép az idei kecskeméti repülőnapon is repülni fog és látogatható lesz, érdemes érte érdeklődőként egy-két órát sorban állni.


Highslide JS

A repülőgépről videót is készítettünk, amit jövő héten fogunk publikálni.

paintair_seta.jpg

Korábbi anyagaink:
Pápára települ a NATO szállítóflottája
Irány Farnborough!

Ajánlott link:
További részletek a Wikipédián

Címkék: Farnborough    katonai    képtár    külföld    repülőnapok

7 hozzászólás

 1. Repülni jó » Még mindig az Airbus 380 a sztár

  2008. július 25. @ 17:54

  […] anyagaink Farnborough-ról és az Airbus 380-ról: Globemaster Farnborough-ban Irány Farnborough! A nagy fehér bálna […]

 2. Repülni jó » Mobilvideó Farnborough-ról

  2008. július 29. @ 15:12

  […] Globemaster Farnborough-ban Irány Farnborough! A nagy fehér bálna Berlinben […]

 3. Repülni jó » Videó: Gépek Farnborough egén - első rész

  2008. augusztus 2. @ 17:30

  […] anyagaink repülőnapokról Európában: Globemaster Farnborough-ban A nagy fehér bálna Berlinben RIAT 2007 – videó Kecskemét 2007 – a videó […]

 4. Repülni jó » Videó: Gépek Farnborough egén - második rész

  2008. augusztus 5. @ 15:33

  […] anyagaink repülőnapokról Európában: Globemaster Farnborough-ban A nagy fehér bálna Berlinben RIAT 2007 – videó Kecskemét 2007 – a videó […]

 5. Repülni jó » Videó: Gépek Farnborough egén - harmadik rész

  2008. augusztus 7. @ 10:44

  […] Videó: Gépek Farnborough egén – második rész Videó: Gépek Farnborough egén – első rész Globemaster Farnborough-ban A nagy fehér bálna Berlinben RIAT 2007 – videó Kecskemét 2007 – a videó […]

 6. Repülni jó » Szekeres Imre közremüködött az első pápai C-17-es összeszerelésében

  2009. március 16. @ 10:10

  […] anyagaink: Kecskeméti fotók a típusról Globemaster Farnborough-ban Pápára települ a NATO […]

 7. Repülni jó » Pápa felé repül a Globemaster

  2009. július 17. @ 12:28

  […] anyagaink: Szivesen látják a NATO repülősöket Pápán Globemaster Farnborough-ban Globemaster a […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL