Légi versenyek a világban

legiverseny_2.jpgAdrenalin és verseny a pilótáknak, elképesztő látvány a nézőknek. Ezt jelenti ma már a legtöbb, nagy tömegeket vonzó légiverseny. Az itthon ismert és népszerű Red Bull Air Race sorozat mellett izgalmas a három különböző versenyszámból álló Aero GP sorozat is.

A légiversenyek látványos és néha veszélyes világa egyre több nézőt vonz ezek helyszíneire. Mivel a szabályok megalkotásánal egyre fontosabb szempont, hogy jól közvetíthető, “médiaképes” esemény legyen, a televízió és az internet segítségével már bárhová eljutnak ezek az versenyek, ami annak is alapfeltétele, hogy ezek a népszerűség mellett üzleti sikert is hozzanak.

Az itthon is népszerű Red Bull Air Race sorozat szinte összeforrt Besenyei Péter nevével. Az Air Race ötlete és szabályrendszere szorosan kötődik világbajnokunkhoz, és mivel a sorozat egy versenyét minden évben hazánkban rendezik a Duna felett, a magyarok számára ez a legismertebb légi verseny. A 2003-ban indult, egyre bővülő és népszerűbb sorozat versenyeit a világ tíz nagyvárosában rendezik meg.

A kapukat meghatározott sorrendben és helyzetben kell megkerülni, illetve elrepülni közöttük.


Highslide JS

A versenyen a Forma 1 időmérő futamaihoz hasonlóan a pályát a pilótáknak egyenként kell végigrepülniük, a nyertes az, aki a leggyorsabb.

Pályatévesztésért kizárás a büntetés, a kapuk nem megfelelő pozícióban, vagy túl alacsonyan illetve magasan történő teljesítése esetén pedig büntető másodperceket adnak hozzá az elért időeredményhez. Ez az itthon is jól ismert verseny sokakat vonz minden évben augusztus 20-án a Dunapartra.

Az Air Race mellett büszkék lehetünk egy egészen más stílusú versenysorozat magyar résztvevőjére, az Európa bajnok műrepülő Veres Zoltánra is.


Highslide JS

Kötelék az Aero GP-n

A 2005-ben indult Aero GP sorozat, amelyen Veres Zoltán 2005-ben nyerni tudott, legutóbb az igen előkelő második helyen végzett, egy egészen más stílusú, összetett verseny. Az angliai Blackpool, a romániai Constanta és Málta ad otthont ennek a sorozatnak.

Az Aero GP egy-egy állomása valójában nem is egy verseny, hanem három. A pilóták ezekben nem az órával, hanem egymással versenyeznek, ami veszélyesebbé is teszi ezt a sorozatot, hiszen itt egyszerre több gép, egymáshoz közel repülve küzd egymással.

Az Aero GP első fordulója egy igazi, szó szoros értelmében vett verseny. A Forma 1-es hasonlattal tovább élve, ez nem időmérő futam, hanem maga a verseny.

Az Air Racing szakaszban a repülőgépek egy vonalban átrepülve a starton két, egymástól 2km-re lévő kapu körül tíz kört megtéve versenyeznek egymással. A győztes pedig a tíz kör teljesítése utáni első célbaérkező. A látványos és nem veszélytelen verseny sajnos áldozatot is követelt már. 2006-ban a Máltán megrendezett versenyen történt ütközésben egy magyar származású svéd pilóta, Varga Gábor vesztette életét.


Highslide JS

Veres Zoltán az Aero GP-n
(a két fotót Veres Zoltán bocsátotta rendelkezésünkre)

Az Air Racing után légiharc következik. Az Air Combat szakasz pilóta-pilóta elleni küzdelmében a gépek egymás ellen vívnak légi harcot. A világháborús filmekben látható légicsatákat idéző jelenetekben a találatokat a repülőgépre szerelt kamerák segítségével a földről figyelő bírói testület jelzi a füstölő bekapcsolásával. Három érvényes találat jelenti a küzdelem végét.

A harmadik fordulóban egy négy perces, egyéni freestyle légishow következik, ahol a pilóták kötöttségek nélkül, szabadon tarthatnak egy légibemutatót. A légishow pontozásában a bírákon kívül a közönség is részt vesz, ezek alapján alakul ki ennek a fordulónak a pontszáma.

Korábban rendezett Aero GP-ken a légibemutató mellett bombavetés is szerepelt, amelyben a pilótáknak egy dzsippet, vagy egy vízen felállított célpontot kellett egy bombával eltalálni. A találatot egy látványos robbanás jelezte.

A Redbull Air Race és az AeroGP mellett az Egyesült Államokban, Renoban 1964 óta rendezik meg minden évben a Reno Air Racest, az amerikai gyorsasági nemzeti bajnokságot. Itt, az Aero GP első fordulójához hasonlóan zárt pályán a pilótáknak egymással versenyezve kell repülniük.


Highslide JS

Reno Air Races – gyorsasági verseny fej fej mellett

A Nascar autós versenyéhez hasonlóan csak bal forduló van. Az ovális pályán hat kategóriában indulhatnak a versenyzők a biplánoktól a sport osztályon át a jetekig, vagyis a sugárhajtású versenygépekig. A kategóriától függően a pálya hossza 5 és 14 km között változik.


Highslide JS

A Renoban megrendezett esemény nem csak a versenyből áll, hanem hasonlóan a budapesti Air Race-en megszokotthoz, légishow szórakoztatja a kilátogató tömegeket, amelyen neves bemutató pilóták és kötelékek vesznek részt.

Ezeken a látványos és rengeteg nézőt vonzó versenyeken kívül persze számos más verseny is létezik. A navigációs képességeket próbára tevő túraversenyek, mint a Hayward Air Rally, vagy a célraszálló versenyek egyaránt népszerűek a pilóták körében.

paintair_seta.jpg

Korábbi anyagaink:
Veres Zoltán az EB-re készül
Red Bull repülőverseny a Parlament előtt – videó
Besenyeiék a Várból – videó

Ajánlott linkek:
Veres Zoltán honlapja
Red Bull Air Race
AeroGP
Reno Air Races

Címkék: arcképek    sport

2 hozzászólás

  1. Repülni jó » Veres Zoltán az Asiana Ejtőernyős bajnokságon

    2008. november 12. @ 11:28

    […] Korábbi anyagaink: Kecskemét 2008: Veres Zoltán műrepülése Légi versenyek a világban […]

  2. Repülni jó » Aero GP kontra Air Race

    2009. január 29. @ 10:24

    […] Korábbi anyagaink: Red Bull Air Race Budapesten 2008 – videó Légi versenyek a világban […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL