Ruha alá “pillantó” szkennerek az amerikai repülőtereken

Tíz amerikai repülőtéren megkezdték azoknak az új típusú szkennereknek a felszerelését, amelyek segítségével a biztonsági ellenőrök “bepillanthatnak” az utasok ruhája alá.

muzeum_hosszu.jpg

Az amerikai közlekedési minisztérium honlapján e héten ismertetett berendezés egy átlátszó kabin, amely az utas körül bezáródik és olyan hullámokat bocsát ki, amelyek áthatolnak a ruha anyagán és kimutatják az alatta lévő fém-, kerámia- és műanyagtárgyakat, vegyi- vagy robbanóanyagokat.

A háromdimenziós képet, amelyen az elektronikusan “letapogatott” egyén arcát felismerhetetlenné változtatják, egy másik, zárt szobában tartózkodó hatósági személyhez továbbítják. A vizsgálat csak néhány másodpercig tart és mellőzhetővé teszi a testi motozást.

Az új módszer ellen azonban máris felemelte a szavát a szabadságjogok védelmével foglalkozó ACLU egyesület. Barry Steinhardt, az emberjogi szervezet “technológia és szabadságjogok” elnevezésű programjának igazgatója az AFP-nek nyilatkozva kijelentette: “Az emberek el sem tudják képzelni, mennyire pontosan kirajzolja testüket a kép”, így például pontosan látható a nemi szervük is.

Az ACLU honlapja szerint az új berendezés kimutatja az emberi test legszemélyesebb jellegzetességeit is, különböző műtétek nyomait, az emberi testen kívül hordott egészségügyi segédeszközöket, a mell- és a péniszimplantátumokat, a katétereket.

Lara Uselding, a közlekedési minisztérium illetékese erre azzal válaszolt, hogy az új szkennerek bevezetése után is megmarad az utasok választási lehetősége: ha nem akarnak a gép “szeme” elé állni, még mindig választhatják a testi motozást.

Egyelőre New York, Los Angeles és még nyolc amerikai város repülőterein szerelik fel az új szkennereket, az év végéig 30 berendezés áll munkába. Európában az amszterdami Schiphol repülőtéren már működik ilyen típusú átvilágító-berendezés.

paintair_seta.jpg

Címkék: külföld    polgári    repülőtér

1 hozzászólás

  1. Repülni jó » Üzembe helyezték a “pucérszkennert”

    2009. október 15. @ 15:45

    […] Korábbi anyagunk: Ruha alá pillantó szkennerek az amerikai repülőtereken […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL