Új szárnyakkal repült a lökhajtásos ember

rossy3.jpgÚj szárnyakkal repült az újságírók előtt Yves Rossy svájci pilóta, a lökhajtásos ember, megismételve 2004-es világpremierjét, amellyel kiérdemelte becenevét.

rossy1.jpg
A svájci Bexben rendezett bemutatón négy kis lökhajtásos motorral ellátott szárnyai segítségével 200 kilométeres sebességre is felgyorsult és több kört leírt az újságírók előtt, majd kibontotta ejtőernyőjét és leereszkedett Bex repülőterére.

A magát Fusionman néven emlegető lökhajtásos ember testmozdulataival változtat irányt a magasban. A 48 éves pilóta, aki jelenleg a Swiss svájci légitársaság alkalmazottja, 2004-ben az első volt a világon, aki testére erősített lökhajtásos szárny segítségével emelkedett a magasba. Új szárnya 2,5 méteres.

rossy2.jpg
A kerozin üzemanyagot tartalmazó tartály mérete összesen tízperces repülést tesz lehetővé. A lökhajtásos ember elvileg akár 300 kilométeres sebességre is felgyorsulhat. A motort Rossy az őt magasba emelő repülőgép fedélzetén gyújtotta be, hogy meggyőződhessen annak jó működéséről. A kényes művelethez a biztonság kedvéért egy munkatársa asszisztált tűzoltókészülékkel a kezében – de minden rendben ment.

A lökhajtásos ember ezután kiugrott a gépből, a levegőben kiterjesztette a szárnyat, amelynek végei be voltak hajtva és gázt adott a motornak.

rossy3.jpg
Két ejtőernyő segíti a leszállást: az egyikkel ő maga landol, a másikkal a szárny, ha leválasztják – 2005-ben ugyanis elvesztette az ellenőrzést szárnya felett és azt repülés közben le kellett választania. Ezúttal 500 méteres magasságban bontotta ki az ejtőernyőt, és az ötperces lökhajtásos körözés után épen és egészségesen ért földet.

paintair_seta.jpg

Korábbi irásunk:
Leonardo replika

Címkék: külföld    sport

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL