Pápára települ a NATO szállítóflottája

c17.jpgNemcsak a NATO stratégiai légi szállítóflottájának bázisa lesz Pápa, hanem az azt irányító nemzetközi szervezet is a repülőtérre települ az idén, az erről szóló határozati javaslatot mind az öt párt támogatja – közölte a honvédelmi miniszter Budapesten, miután kedden találkozott a pártok képviselőivel.

Highslide JS

Szekeres Imre az ötpárti egyeztetést követően elmondta: ahhoz, hogy erről megállapodást írjon alá a NATO-főtitkárral, törvényi felhatalmazásra van szüksége. Hozzátette: a pártok által jóváhagyott előterjesztést szerdán terjeszti a kormány majd az Országgyűlés elé.

A szervezet feladata az lesz, hogy C-17-es típusú szállítógépeivel nagy távolságra harci eszközöket, hadi anyagokat, vagy természeti, ipari katasztrófák esetén humanitárius segítséget tudjon szállítani. A katonák szállítását is rájuk bízzák majd. Három C-17-es repülőgépet vásárolnak a következő hónapokban, az első gép a tervek szerint idén novemberben landol majd Pápán. A nemzetközi szervezet júliusban kezdheti meg munkáját Magyarországon – mondta a miniszter.

Highslide JS

A miniszter ismertetése szerint először jön létre a NATO-ban egy olyan közös légi szállítási szervezet, amelyben a tagországok nem külön-külön, hanem együtt kívánják megoldani feladataikat. A 13 NATO-ország mellett két olyan európai uniós tagállam is csatlakozott a szervezethez – Finnország és Svédország -, amelyik nem tagja a szövetségnek.

Szekeres Imre tavaly novemberben jelentette be, hogy a NATO Pápát választja a stratégiai légi szállítóflotta bázisrepülőterének. A miniszter akkor hangsúlyozta: a bázisrepülőtér fontos szerepet játszik majd az Irakban és Afganisztánban szolgálatot teljesítő állomány váltásában, a missziókban szükséges logisztikai anyagok utánszállításában. Ugyancsak kiemelte, hogy a bázisrepülőtérrel a régió forgalma és munkahelyfelvevő képessége várhatóan jelentős mértékben növekszik majd.

Highslide JS

A NATO 2006-2007-ben már komoly összeget, több mint 8 milliárd forintot fordított a pápai repülőtér fejlesztésére, azonban a stratégiai bázisrepülőtér kialakításához, valamint az irányító szervezet működéséhez további fejlesztésekre van szükség.

Egy korábbi külügyi bizottsági ülésen elhangzott, hogy Magyarország vállalta a repülőgépek “regisztrációját is”, azaz a C-17-esek magyar felségjelzést kapnak majd. A Magyar Honvédség szerint ez nem jelent biztonsági kockázatot Magyarországra nézve, hiszen ugyan hadműveleti területekre is szállítanak majd, de azokon belül már nem ezekkel a repülőgépekkel viszik tovább a szállítmányokat.

Csökkenti a repülési és a biztonsági kockázatot az is, hogy a C-17-esekkel egyhuzamban megtehető az út Afganisztánba, amely például a magyar AN-26-os szállítógépekkel csak több leszállással oldható meg.

uj_easyjet_4hosszu.jpg

Címkék: katonai    repülőtér

2 hozzászólás

  1. Repülni jó » Globemaster Farnborough-ban

    2008. július 23. @ 17:21

    […] Korábbi anyagaink: Pápára települ a NATO szállítóflottája […]

  2. Repülni jó » Szekeres Imre közremüködött az első pápai C-17-es összeszerelésében

    2009. március 16. @ 10:12

    […] anyagaink: Kecskeméti fotók a típusról Globemaster Farnborough-ban Pápára települ a NATO szállítóflottája C -17 a […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL