Beköszönés, kávé és folyó ügyek

Hercegi hadgyakorlat a kedves füvén, magyar dizájnerek sikere a repülő iparban és kisdolgok optimalizálása a kereskedelmi repülőgépek fedélzeten. Hírcsokor mozgásban levőknek és otthonülőknek.

Vilmos herceg, a brit trón várományosa, mostanában a királyi légierő gyorstalpaló helikopter pilóta-növendéke. A kiképzési terv részeként e hónap elején barátnője, Kate Middleton szüleinek vidéki luxusvillája mellett hajtott végre landolást, majd felszállást egy Chinook típusú katonai helikopterrel.

william_kate.jpg

Vilmos herceg és Kate kisasszony

Kate és a szülők a házból nézték a manővert, amely egy kétórás, 160 kilométeres repülési gyakorlat része volt. A Chinook helikopterek repülési költsége óránként 15 ezer font (ötmillió forint), vagyis a hercegi barátnő 10 millió forintos gyakorlórepülés keretében részesült a privát légi bemutatóban.

A brit védelmi minisztérium hivatalos közleményben igyekezett kimagyarázni, mondván: a légierő pilótái rutinszerűen gyakorolják a leszállást mezőkön és egyéb, a támaszponttól távol eső, “behatárolt kiterjedésű” helyeken.

Highslide JS

Hasonló rutinszerű gyakorlásról hallottunk hírt nemrégen a nyolcvanas évek Magyarországáról, amikor az akkori honvédelmi miniszter fiát a TU 134 kormánygéppel vitték el egyedüli utasként Moszkvába azért, hogy – hivatalosan – a pilóták karbantartsák repülési tudásukat. Nincs új a nap alatt.

csesze.jpg

Harmadik díjat nyert két magyar diák a képen látható kávéfőző terve a milánói nemzetközi formatervezői versenyen. Milléte Balázs és Telekes Tamás, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói Enjoy it While Flying nevű tervükkel 334 pályaműből lettek a harmadikok. Alapötletük az volt, hogy repülőgépek fedélzetére tervezzenek speciális kávéfőzőt, ezért kapta a terv az Enjoy It While Flying (Élvezd repülés közben) nevet. Megérdemlik, hogy megkeressük őket egy beszélgetésre.

Utasszállító repülőgépeken csatasorba állítandó vizeldéket tervez egy német cég. A csupán kis dolgok fogadására alkalmas fülkécskék előnye, hogy rövidíthetnék a normál vécékre várók sorát, a légiutasok között ugyanis több a férfi az üzleti utak miatt. Egy egyszemélyes vizeldének nem kell akkora hely, mint egy normál vécének, és vízfogyasztása is jóval takarékosabb. Az első “fecskék” jövőre jelenhetnek meg a nagyobb utasszállító gépeken.

Kapcsolódó anyagok:
Égi hercegek

paintair_seta.jpg

Címkék: hirek    külföld

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL