Európai tankergép Amerikának

100 milliárd dolláros tender első körét nyerte meg a Northrop/EADS szövetség az amerikai légierő pályázatán. A KC-X tenderről, vagyis a légiutántöltő flotta gépeinek váltótípusára kiírt pályázatról nemrég született döntést a másik pályázó, a Boeing azonnal megtámadta.

A légierő döntése szerint az amerikai légiutántöltő flotta gépei az európai Airbus A-330-asának átalakított változatai lesznek. A típus a Boeing gyár 767-eséből átalakított változatát győzte le. A tervek szerint az Airbus A-330-200-asait az Egyesült Államokban alakítják majd át.

Az első 179 repülőgépből álló “csomag” értéke 40 milliárd dollár, most erről születhet majd szerződés. A döntés azt bizonyítja, hogy a légierő a jóval nagyobb méretű tanker és teherszállító repülőgép elgondolását tartotta jobbnak, szemben a Boeing olcsóbb, de specifikáltabb 767-esével.

Highslide JS

A Boeing tanker 767-ese (a kép forrása: www.globalsecurity.com)

A pályázatban szereplő öt fő szempont – várható kockázat, eddigi üzemeltetés tapasztalatai, harci képességek, harci körülmények közötti várható teljesítmény, ár/érték arány – többségében az Airbus típusa volt jobb.

A Boeing természetesen azonnal megtámadta a döntést, így a játszma még nem ért véget. Az amerikai Accountability Office – Kormányelszámoltatási Hivatal – 100 napon belül kell, hogy döntsön a Boeing panaszának jogosságáról.

Highslide JS

Az A-330-asból kialakított tankergép (a kép forrása: www.aviationandmarineusa.com)

Ha helyben hagyja a döntést, akkor az első 179 gépes, 40 milliárdos megrendelés a Northrop/EADS-é. A nyertes pályázó először másfél milliárd dollárért négy tesztgépet épít, amelyeket a sorozat gépei követnek majd.

A 30 éves, 100 milliárdos programnak ez azonban csak az első “kűrje” volt. A továbbiakban, ha a kiírás nem módosul jelentősen, a Boeing eséllyel indulhat a következő gépcsomag elnyeréséért, de valószínűleg nem a 767-es, hanem a nagyobb és korszerűbb 777-es típus alapjaira építik a koncepciójukat.

Korábbi bejegyzéseink:
C-130 Herculessel Irakban
Vízről sugárhajtással felszállva

Ajánlott linkek:
A Boeing tanker 767-ese
Az A-330-asból kialakított tankergép

Címkék: hirek    katonai

2 hozzászólás

  1. Repülni jó » Az Airbus tankergép újabb sikere

    2008. április 18. @ 09:27

    […] linkek: Korábbi anyagunk az amerikai tenderről Az Air Tanker […]

  2. Repülni jó » Megfúrták az Airbus üzletét Amerikában

    2008. június 22. @ 14:36

    […] Korábbi anyagaink: Az Airbus tankergép újabb sikere Európai tankergép Amerikának […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL