40 éve halt meg Gagarin

Negyven éve, 1968. március 27-én halt meg máig rejtélyes körülmények között Jurij Gagarin, a világ első űrhajósa.

1934. március 9-én született a Szmolenszk melletti Lusino faluban, parasztcsaládban. Az ipari technikum után a munkásfiatalok repülőklubjában szeretett bele a repülésbe. 1957-ben első osztályú minősítéssel avatták pilótává, két évvel később jelentkezett az űrkutatási programba, s háromezer vetélytárs közül választották ki.


Highslide JS

1961 április 12 – az ürrepülés előtti utolsó vizsgálat

A szovjet hírügynökség, a TASZSZ 1961. április 12-én közölte, hogy Jurij Alekszandrovics Gagarin a Vosztok-1 típusú egyszemélyes űrhajóval egy óra negyvennyolc perc alatt megkerülte a Földet, majd sikeresen földet ért az előre kijelölt körzetben, a Szovjetunió területén. A legenda szerint az űrhajózási állami bizottság a rajt napjának reggelén German Tyitovot jelölte ki űrhajósnak, de Nyikita Hruscsov, a kommunista párt mindenható főtitkára bekérette a jelöltek tablóját és a fotogénebb Gagarin képére bökött…


Highslide JS

1961 április 12 – az ürrepülés előtt már szkafanderben

A szenzációs eseményt alaposan kihasználták a kommunista rendszer felsőbbrendűségének bizonyítására. Gagarint ezredessé léptették elő, megkapta a Szovjetunió Hőse címet és a Lenin-rendet. A két lábon járó propagandafegyver beutazta az egész világot (1961-ben Magyarországon is járt), a nyílt arcú, egyszerű, szerény fiatalember mindenhol rokonszenvet keltett. Állam- és kormányfők fogadták, elhalmozták kitüntetésekkel, holdkrátert és ásványt neveztek el róla.

Gagarint öt évre eltiltották minden veszélyes tevékenységtől, így nem vezethetett autót és egyedül sem mehetett sehová. A szovjet űrhajósok egységének parancsnoka, majd a később róla elnevezett kiképzőközpont parancsnok-helyettese lett. 1968 februárjában repülőmérnöki diplomát szerzett, s ismét repülhetett vadászgépen. Március 27-én rossz időjárási viszonyok közepette szállt fel először, egy tapasztaltabb pilóta társaságában. A Mig 15-ös géppel 12 perc után megszakadt a rádiókapcsolat, öt méter mélyen a fagyott földbe fúródott roncsait csak reggel találták meg.


A felkészülés és az űrrepülés

Gagarin halála is a leghajmeresztőbb pletykákra adott alkalmat. Egyesek szerint az “élő műemlék” szerepét nehezen viselő Gagarin depresszióba esett, inni kezdett és részegen szállt fel. Mások szerint a KGB, a szovjet állambiztonsági szolgálat szervezte összeesküvés áldozata lett, megint mások szerint “földön kívüliek” ragadták el. Rebesgették, hogy űrkísérlet vagy közúti baleset áldozata lett, felrobbantották, lelőtték, öngyilkos lett, avagy katapultált és megtalálták, ezután plasztikai műtétet hajtottak végre rajta és zárt intézetbe csukták.

A szerencsétlenséget akkor kivizsgáló kormánybizottság jelentése szerint a gép egy meteorológiai ballonnal ütközött a baleset előtt. Húsz évvel később egy újabb vizsgálat azt állapította meg, hogy a gép egy másik repülőgép okozta turbulencia miatt dugóhúzóba került és bár ebből még sikerült kijutnia, már olyan közel volt a földhöz, hogy a becsapódást nem lehetett elkerülni.

Ajánlott linkek:
Gagarin élete képekben angolul
Wikipédia Gagarinról, egyben a két fenti kép forrása

Címkék: katasztrófák    történelem    űr

5 hozzászólás

 1. Radányiné Gerendai Ilona

  2008. március 27. @ 19:14

  1961.áprilisában a Magyar Televizió ifjusági pályátatot hirdetett,sci-fi novella irásában.Ezt a pályázatot akkor 14 évesen megnyertem,igy bekerültem a Magyar Televizió adásába,amelyet Gagarin Klub-nak neveztek és Rockenbauer Pál vezette. A jutalmunk az volt, hogy május 1-én együtt vonulhattunk az éppen Budapesten tartózkodó Jurij Gagarinnal.Te jóisten,hiszen ez 47 éve volt!

 2. Fülöp Éva

  2008. március 27. @ 21:37

  Nem emlékszem pontosan már az évre, amikor személyesen is láttam Gagarint. Pápán laktunk a lakótelepen, apám hazajött és mesélte, hogy holnap jön ide egy családhoz a világ első űrhajósa. Másnap mi gyerekek csapatokba verődve jártuk a lakótelepet, míg egyszer autók jöttek, és az egyikből Gagarin szállt ki. Onnan ismertük meg, hogy egyedül ő volt szovjet katonai ruhában.

  Ahogy visszaemlékszem, pont olyan fiatal volt, mint a cikkben a képen. Gyorsan bementek az egyik lépcsőházba. Nem volt hivatalos fogadó bizottság, ahogy apám később mesélte, elszökött a reptéri programról, hogy egy ismerős családot meglátogasson.

  Gagarinról először 1961 áprilisában hallottam a nagyanyámnál a recsegő-ropogó hangú vezetékes rádióban, soha nem felejtem el a világűrből jövő hangokat. Akkor nem gondoltam volna, hogy pár év múlva ilyen közelről is láthatom.

 3. Repülni jó » 75 éve született Jurij Gagarin

  2009. március 9. @ 12:05

  […] anyagaink: 40 éve halt meg Gagarin Junkers és Koroljov X díj: Vérdíj a […]

 4. Nagy Ágnes

  2009. május 27. @ 00:47

  Kedves Gerendai Ilona! Én egy verssel kerültem be a Gagarin-klubba, azóta is keresem az adás archiv felvételét. És én is ott voltam a Hősök terén tartott gyűlésen, ahol fogadtuk Gagarint a gagarin-klub feliratú tábla alatt.
  Ha van valami emléked a témáról szívsen várnám leveled. Nagy Ágnes

 5. Repülni jó » Gagarin ma 50 éve járt az űrbenJunkers és Koroljov

  2011. április 12. @ 18:47

  […] Korábbi anyagaink: Junkers és Koroljov 75 éve született Jurij Gagarin 40 éve halt meg Gagarin […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL