Malév Virtuális Légitársaság

Kevesen hallottak arról, hogy a Malév gépei nem csak a valóságban, hanem egy szimulátoros világjáték keretében a virtuális térben is közlekednek. A célokról, müködésről beszélgetünk a Malév Virtual elnök-vezérigazgatójával, Havasi Péterrel.

Milyen foglalkozású emberek „dolgoznak” nálatok virtuális pilótaként?

A Malév Virtual szimulátoros pilótái között akad középiskolás diák, egyetemista, mérnök, rendőr, légiforgalmi irányító, légiutas-kísérő, jogász, egyéni vállalkozó és természetesen még több, a valós repülés közelében dolgozó vagy tanuló lelkes aviátor. Amellett, hogy szabadidejük egy részében virtuális járatokat repülnek, folyamatosan képzik magukat, hogy még nagyobb szeletet sajátítsanak el a valós repülés ismeretanyagából.

Highslide JS

Indul a Mikulás járat a gyerekeknek

Mi a legnagyobb élmény ebben a hobbiban?

Nehéz kérdés. Mindenkinek picit más benne az élmény, de talán ami mindannyiunknak egyformán fontos, az a közforgalmi repülés valósághű szimulációja. Ehhez nem csak a számos szimulátoros kiegészítő szoftver áll rendelkezésünkre, hanem egy online légiforgalmi hálózat, amely az egész világot lefedi, így nem gépek irányítanak bennünket a repülések során, hanem a virtuális légiforgalmi-irányítók.

Hogyan lehet valaki nálatok növendék?

A jelentkezők abban az esetben repülhetnek virtuálisan a Malév színeiben,amennyiben megalapozott repülési ismeretekkel bírnak és megfelelnek a támasztott szakmai követelményeknek. Ezért az új tagoknak komoly ismeretanyagot kell elsajátítaniuk és sokat
kell gyakorolniuk, hogy az elérhető legvalósághűbb üzemeltetési eljárások keretében teljesítsék a rájuk bízott járatot.

Minden jelentkezőt szeretettel várunk és lehetőségeinkhez mérten segítjük a felkészülésüket, regisztrálni a honlap megfelelő aloldalán keresztül lehet egy előzetes “felvételire”. Pilótáink számára szakmai fórum áll rendelkezésre, ahol felvetéseiket, ötleteiket, véleményeiket szívesen fogadjuk, szakmai kérdéseikre pedig választ kaphatnak tapasztaltabb szimulátoros pilótáktól, sőt igazi pilótáktól is. Növendékeinkkel továbbá kijelölt mentor csoport foglalkozik.

Milyen eredményekre, rekordokra vagytok a legbüszkébbek?

Nem volna túl nehéz kiemelni rekordokat, amit üzemelésünk óta sikerült elérnünk, bár különösen büszke vagyok az úgynevezett Real Operations Day-re, amit hagyományteremtő szándékkal indítottunk 2007-ben először. Ez röviden annyit jelent, hogy szimuláljuk a Malév valós aznapi forgalmát, lehetőleg a teljes menetrendet betöltve, valós időben. Az eseményen
összesen 98 járatot teljesítettek pilótáink, amely több mint 158 óra repült időt és 7468 virtuális utast jelentett.

Idén március 15-e alkalmából újra megrendezzük hasonló rendezvényünket, amelyen az előzetes foglalási adatok szerint az összes járatot ki tudjuk majd szolgálni. Emellett több, csoportos túrára is sor került, a tavalyi szezonban például csapatunk néhány igen aktív tagja körberepülte a Földet. Úgy gondolom pdf formátumban mellékelt statisztikánk – mava2007.pdf – további érdekes adatokkal szolgálhat.

Végül kérlek, mutasd be magad olvasóinknak.

Mindig is érdekelt a repülés, serdülőkoromat a szimulátor mellett, a szimulátoros közösségben töltöttem. Ennek is nagy szerepe volt abban, hogy hivatásomnak választottam a repülést. Az alapoktól kezdve immár 8 éve repülök a való életben, jelenleg végzős vagyok a Nyíregyházi Főiskolán repülőmérnöki szakon és jelenleg utolsó vizsgáimat teljesítem a közforgalmi repülőgép-vezető szakszolgálati engedély megszerzéséhez.

Visszatérve a Malév Virtualhoz: hosszú történet volna részletesen elmesélni azt a sok próbatételt, bemutatót, tárgyalást, amelyet végigültünk a Malév különböző szakemberei előtt ahhoz, hogy legális formában, a cég erkölcsi támogatásával működhessen az a kis közösség, amely segítő kezet nyújthat a repülést más módon elérni nem tudó emberek számára, vagy akár az én példámat alapul véve meghatározhatja egy fiatal életcélját.

Ajánlott link:
Malév Virtual, ahol a Galériában rengeteg képet talál.

Címkék: légitársaság    szimulátor

1 hozzászólás

  1. Repülni jó » Szombaton irány Ferihegy

    2010. május 5. @ 19:16

    […] Korábbi anyagunk: Magyar Virtuális Légitársaság […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL