Lady Aviator

Nőnap tiszteletére Amelia Earhart portréját rajzoljuk meg, aki filmsztár alakjával és kiváló mesterségbeli tudásával elévülhetetlen érdemeket szerzett a repülés nemcsak hölgyek közötti népszerűsítésében.

1920-ban egy repülőbemutatón a csinos hölgyet életében először elvitték egy légi körre. Nem kellett egy év és már kezében volt a pilóta liszensze, jellemző a korra, Ameliát egy hölgypilóta oktatta. Viszonylag hamar anyja segítségével vett egy saját repülőgépet, amit azonban nem tudott fenntartani, ezért eladta. Árából inkább egy sárga autóval feltünve tett szert hírnévre Boston zárt világában.

Highslide JS

Aki keresi, az megtalálja a szerencséjét. A fenti filmsztár alkat pedig hihetetlen előny, amikor a hollywood-i álomvilág a harmincas évek fordulóján a valóságban is átvette a rekordgyártást. Dijakat tüztek ki mindenféle repülési célra. Egy évvel az óceán első átrepülése után ugyan kit érdekelt volna még egy férfi egyes repülése? A Lindbergh-et támogató milliomos, Palmer Putnam 1928 decemberében az útra kitalálta az első nőt és a főszerepet Earhart kisasszonyra osztotta.

Az utat szinte végig ködben, müszerekkel repülték, ahol Amelia a személyzet harmadik tagjaként rácsodálkozott a férfi pilótársak tudására. Ennek ellenére ő söpörte be az óceán átrepülésért az összes dicsőséget és egyben megtalálta menedzserét, majd férjét is Palmer Putman milliomosban.


Amelia iránti rajongás dalra fakasztja a zenészeket

A házaspár sikerei elképesztőek voltak. Rekord rekordok hátán, de ami e sorok irójának hihetetlenül szimpatikus, közben folytatták a repülés folyamatos népszerűsítését Amerikában és különösen a hölgyek között. Csak egy mozzanat ebből kiemelve – hölgypilóták versenye Ameliával Amerika átrepülésére 99 résztvevővel, ebből nőtt ki az egyik leghíresebb amerikai hölgypilóta szervezet.

A skalpok közül nem hiányozhatott Európa felé az óceán átrepülése sem. Öt évvel Lindbergh után Amelia egymotoros Lokheed Elektra gépével szólóban két nap alatt repült át Újfullandról a kontinensre. Nem a tervezett országban ért földet, és az ismeretlen ír mezőn a gépből kiszállva a szembejövő első ember biztos egyből nem hitte el, hogy a hölgy légi úton Amerikából jött, közben kizárólag paradicsomlét kortyolgatva.


A sikeres felszállás a világkörüli útra

Amelia repülős pályafutása koronája a világ körüli út megszervezése volt, kétmotoros Lokheed Elektra géppel és egy tapasztalt óceánátrepülő kereskedelmi pilótával az oldalán. 1935-ben a túlsúlyos gépet az induló felszálláskor még összetörték, két év kellett az újrakezdéshez. Amely sajnos egyben a vég is volt, a gép a világkörüli út vége felé tűnt el a Csendes Óceánban.

Highslide JS

2007-ben, a repülés hetvenedik évfordulóján Amelia Earhart tiszteletére egy hölgy és egy úr teljes egészében lerepülte a fenti nagyitható képen látható, eredetileg még 1937-ben általuk tervezett világkörüli utat.

Korábbi anyagunk:
Junkers és Koroljov

Ajánlott linkek:
Egy privát netes gyüjtemény a pilótanőről

Címkék: arcképek    hölgypilóták    sorozat    történelem

11 hozzászólás

 1. Repülni jó » Új terminállal bővült a londoni Heathrow repülőtér

  2008. március 17. @ 11:43

  […] anyagunk: Lady Aviator Utasszállitás ötszörös […]

 2. GourmandLizard

  2008. április 3. @ 20:15

  Sziasztok

  Nagyon tetszik, hogy hölgyeknek külön cimkét szenteltek-és figyeltek ránk. Gratula az oldalhoz nagyon jó-érdemes nézegetni!

  GourmandLizard

 3. Repülni jó » A biplántól a monoplánig

  2008. április 4. @ 21:20

  […] Kapcsolódó korábbi anyagaink: Német pilóta lőtte le a Kis herceg íróját Lady Aviator […]

 4. Repülni jó » Égi hercegek

  2008. április 13. @ 09:59

  […] Korábbi irásunk: Lady Aviator […]

 5. Repülni jó » Termikek hátán vitorlázva

  2008. április 17. @ 10:31

  […] Korábbi anyagunk: Lady Aviator […]

 6. Repülni jó » 100 éve utaztak először repülőn

  2008. május 14. @ 20:00

  […] bejegyzésünk: Lady Aviator Wright testvérek – […]

 7. Repülni jó » 130 éve született Curtiss

  2008. május 22. @ 11:39

  […] Korábbi anyagok: Junkers és Koroljov Lady Aviator […]

 8. Repülni jó » Lány teherszárnyakkal

  2008. december 8. @ 10:55

  […] Korábbi anyagaink: Eluszott a szerszámos táska Lady Aviator […]

 9. Repülni jó » Elhunyt az első ausztrál női pilóta

  2009. január 14. @ 11:32

  […] Korábbi anyagaink a hölgypilótákról: Lány teherszárnyakkal Termikek hátán vitorlázva Lady Aviator […]

 10. Repülni jó » Blériot száz éve repülte át a csatornát

  2009. július 30. @ 11:54

  […] Korábbi anyagaink: Junkers és Koroljov Lady Aviator […]

 11. Repülni jó » Lady Aviator Európából

  2011. március 30. @ 16:00

  […] anyagaink: Lady Aviator Elhunyt az első ausztrál női […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL