Közel a katasztrófához Hamburgban

A Lufthansa egyik utasszállító repülőgépe a múlt szombaton – ahogy az amatőr videón a cikkben is látható – a legutolsó pillanatban úszta meg azt a katasztrófát, amelybe az Emma szélvihar sodorta. A fedélzeten tartózkodó 131 utas, illetve a 6 fős személyzet csak a pilóta lélekjelenlétének és felkészültségének köszönhette a túlélést.

Bár az eset múlt héten szombaton történt, de a részleteket csak két nappal később hozták nyilvánosságra. Az Airbus 320-as Münchenből érkezett Hamburgba, ahol leszállásra készült, amikor egy orkánszerű széllökés középpontjába került. A gép 250 kilométeres óránkénti sebességgel szállva imbolyogni kezdett.


Az amatőr videófelvételen jól látható, hogy az Airbus szinte merőlegesen lebegett a leszálló pálya felett, és egyik szárnyával felcsapta a betonpályán az eső következtében szétterülő vizet.

A pilóta azonban az utolsó pillanatban megszakította a leszállást és átstartolt. A felemelkedés sikerült, a Lufthansa utasszállító repülőgépe egy 60 kilométeres kanyart tett a Hansa-város felett, és 15 perccel a “majdnem-katasztrófa” után immár sikeresen landolt. Az utasok, illetve a személyzet tagjai sértetlenek maradtak.

Német szakértők hétfőn azt nyilatkozták, hogy ilyen jellegű eset még soha nem fordult elő németországi repülőtéren. Egyébként a szél sebessége a történtek idején óránként 120 kilométeres volt. A baloldali szárny vége teljesen elgörbült, így azt ki kellett cserélni.

A repülésügyi hatóságok mindenesetre hétfőn vizsgálatot kezdtek annak kiderítésére, hogy – az Emmán kívül – kit terhel a felelősség. Sokan felvetették, hogy a hamburgi irányítótorony miért engedélyezte a leszállást az adott körülmények között, illetve megfelelően irányították-e a gépet.

Korábbi anyagaink:
A londoni eset Los Angelesben
Kényszerleszállás Londonban

Ajánlott link:
Sétáljon be az Airbus 320 repülőgépbe a gyár interaktiv honlapján. Válassza az Airline in mind opciót, majd a kapun belépve huzza a kurzort balra az A380 mellé, válassza ki az A320-at és már ott áll a repülőgép ajtajában. A továbbiak Önön múlnak.

Címkék: katasztrófák    külföld    polgári

3 hozzászólás

 1. Repülni jó » Oktató kapitány a hamburgi leszállásról

  2008. március 12. @ 08:03

  […] anyagaink: Közel a katasztrófához Hamburgban Kényszerleszállás […]

 2. Repülni jó » Leszállás oldalszélben

  2008. március 21. @ 13:03

  […] Korábbi oldalszeles anyagaink: Oktató kapitány a hamburgi leszállásról Közel a katasztrófához Hamburgban […]

 3. Repülni jó » Qantas 747-es kényszerleszállása

  2008. július 27. @ 18:24

  […] Korábbi bejegyzések: Végzetes kormánymozdulatok Közel a katasztrófához Hamburgban […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL