A katonai robotok veszélyei

Az egyre önállóbb működésre képes robotok fokozódó alkalmazása a fegyveres konfliktusokban jogsértések forrásává válhat és előbb-utóbb oda fog vezetni, hogy ezek az eszközök terroristacsoportok kezébe kerülnek – figyelmeztetett Noel Sharkey brit robotikai szakértő egy interjúban, amelyet a francia AFP hírügynökségnek adott.

“A katonai vezetők azért akarnak minél hamarabb autonóm robotokat, mert ezek gazdaságosabbak és olyan hadviselést tesznek lehetővé, amelyben nem fenyeget az, hogy a katonák elesnek a fronton” – fejtette ki a Royal United Service Institute (RUSI) ülésére készített előadásának néhány tézisét a szakember.

riat2007e.jpgfairford_148.jpgfairford_143.jpg
Robotok a tavalyi fairfordi repülőnapon
Kattints a képekre a nagyitáshoz!

“Már több mint 4000 robotot állítottak hadrendbe Irakban és 2006 októberéig a pilóta nélküli repülőgépek már 400 ezer repülési órát teljesítettek” – szögezte le a sheffieldi egyetem egyik közleménye. Sharkey ennek az egyetemnek az előadója.

2010-ig az amerikai védelmi minisztérium 4 milliárd dollárt (682 milliárd forint) készül automatizált rendszerek fejlesztésére fordítani, miközben Európa, Oroszország, Kína, India, Dél-Afrika és Izrael is fejleszt pilóta nélküli repülőgépeket.

James Canton amerikai szakértő, aki a technológiai újításokat kutatja, a National Defence Magazine-nak nyilatkozva kifejtette, hogy az elkövetkező évtized végére a maihoz képest megfordulhat a katonák és a robotok aránya a hadszíntéren – 2000 robotra 150 élő katona jut majd. Ebben a helyzetben az ellenőrzés és a felelősség kérdése melléfogás vagy az ellenőrzés elvesztése esetén gyökeresen új dimenziót kap.


Predator és a Global Hawk rakéta támadása

Pillanatnyilag az amerikai törvények még tiltják az önálló döntésre alkalmas gépezeteket, az olyan robotokat, amelyek maguk nyitnának tüzet vagy bombáznának. A jelenlegi robotok feladata egyelőre arra korlátozódik, hogy maguk derítsék fel a megsemmisítendő célpontot.

“Az a fő probléma, hogy a háború törvényei szerint képesnek kell lennünk különbséget tenni polgári személyek és harcosok között, és nem gondolom, hogy erre a robotok alkalmasak lennének” – jelentette ki az AFP-nek Sharkey. “További probléma, hogy egy robot számára igen nehéz arányos választ adni (az ellenségnek), amit pedig megkövetel a genfi egyezmény” – tette hozzá.

“Attól tartok azonban, hogy a robotok csak nagyon fokozatosan fognak beavatkozni, ez nem lesz észlelhető hirtelen fordulat” – aggódik a brit szakértő, aki arra szólítja fel a politikusokat, hogy “álljanak meg és gondolkodjanak el egy pillanatra”.

Sharkey világszerte versenyeket szervez gyerekek és fiatalok számára a robotikában és mindenütt számos tehetséget talál. “Ma már nincs szükség mérnökre egy robot létrehozásához. Elég felmenni az internetre, ott meg lehet találni minden szükséges elemet, méghozzá igen olcsón” – mondja.

“Nem is értem, miért nem alkalmaztak eddig a terroristák robotokat” – fűzi hozzá a brit szakértő, aki szerint az Egyesült Államoknak, ha nem akarja, hogy az események túllépjenek rajta, nemzetközi megállapodást kell kötnie ebben a témában.

Az amerikai hadsereg ugyanakkor az autonóm fegyverek alkalmazásával kapcsolatos erkölcsi kérdések megoldása érdekében “hosszú távra” kutatásokat folytat a mesterséges intelligenciáról és arról, miként lehet intelligenciával felruházni a robotokat.

Az utóbbi olyan informatikai program lenne, amely – legalábbis a tervek szerint – az emberi etikánál “stabilabb” lehetne, “mert mentes lenne az olyan érzelmektől, mint a düh vagy a gyűlölet”.

A katonai robot után a gépesített lelkiismeret?

Korábbi anyagok:
RIAT 2007 képekben
RIAT 2007 – videó

Címkék: katonai    külföld

2 hozzászólás

  1. Repülni jó » Kémrepülőgépeket vetnek be a kalózok ellen

    2009. február 20. @ 17:03

    […] anyagaink, melyek kapcsolódnak a Predátorhoz: Katonai robotok veszélyei Leirás a képen látható robotfegyverekhez Repüléstörténeti gyüjtemény […]

  2. Repülni jó » Repülő robotok a harctereken

    2011. május 27. @ 15:49

    […] anyagaink: A katonai robotok veszélyei Kémrepülőgépeket vetnek be a kalózok ellen A400M európai katonai szállítógép a […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL