Emelkedik a repülőgép-forgalom Andráshidán

Az eddigi száz-kétszáz gép helyett évente több mint kétezer kisrepülőgép forgalmára számítanak a Zalaegerszeg-Andráshida repülőtéren, miután az Európai Unió területéről érkező kisgépek március végétől határátlépés és vámoltatás nélkül, szabadon leszállhatnak a füves repülőtéren.

Gombkötő Szilárd, a repteret üzemeltető BE-SZI Top Kft. szakmai vezetője szerint a schengeni csatlakozás kedvezően befolyásolja a kisebb, füves repülőterek forgalmát. Az andráshidai reptér maximálisan alkalmas a magángépes repülésre: jó minőségű pályán biztonságos kiszolgálást tudnak nyújtani a pilótáknak.

Highslide JS

Gombkötő Szilárd a cég gépével bemutatót repül

Az első időszakban a legfontosabb, hogy ideszoktassák és megismertessék az európai repülős-társadalommal Zalaegerszeget, ezért kezdetben csak minimális leszállási illetéket számítanak fel. Realizálható bevételre csak a kapcsolt szolgáltatásokból – mint például autóbérlés – számítanak.

Az andráshidai repülőtér jelenleg a Zalaegerszegen működő vitorlázó repülő és motoros sárkányrepülő egyesület gyakorló pályája. A légikikötőben két négy és egy tizenkét személyes gép állomásozik, amelyekkel belföldi forgalmat bonyolítanak le, légifotózást, sétarepültetést, kiképzési programokat és sporttevékenységet végeznek. Az elmúlt évben több mint 20 ezren vettek részt a hagyományteremtő szándékkal megrendezett május elseji repülőnapon.

zalaegerszeg-andrashida_repuloter.jpg

A Zalaegerszeg-Andráshida repülőtér az 1950-es években szovjet lokátorbázis volt, majd 1990 után városi tulajdonba került. 2005-ben kezdődött el a reptér korszerűsítése. A 200 millió forint értékű rekonstrukciós programban részt vett a repteret – akkor még havi 700 forintért – üzemeltető zalakarosi BE-SZI Top Kft. Felújították a fogadóépületet és az irányítótornyot, korszerűsítették a repülőtér biztonságát szolgáló műszaki berendezéseket, kiszolgáló eszközöket vásároltak.

A tulajdonos önkormányzat 2007-ben a közbeszerzési eljárás keretében pályázatot írt ki a repülőtér üzemeltetésére. A nyertes zalakarosi cég hat évre szóló szerződést írt alá a zalaegerszegi önkormányzattal: a kft. 2010-ig havi 600 ezer, 2010-től pedig 650 ezer forintért üzemelteti a repülőteret.

A BE-SZI Top Kft. bázisközpontja Tökölön, a volt katonai repülőtéren található. A cég üzemelteti a magánkézben lévő Veszprém melletti, fejlesztés előtt álló szentkirályszabadjai, ugyancsak volt katonai repülőteret. A cég a kétüléses géptől a tizenkét ülésesig 15-16 repülőt működtet, ebből 12 gép a saját tulajdonukban van. Két motoros repülőgéppel Ferihegyet érintve légi taxi szolgáltatást, utas- és áruszállítást végeznek. Az oktatási programban évente 40 növendék vesz részt – tette hozzá Gombkötő Szilárd.

Kapcsolódó anyagok:
Irásaink a honi repterekről

Ajánlott link:
Zalaegerszeg-Andráshida Repülőtér
Zalaegerszeg-Andráshida Repülőtér a Wikipedián
BE-SZI TOP Légiszolgáltató Kft

Címkék: légitársaság    polgári    repülőtér

1 hozzászólás

  1. Repülni jó » Pécs készül a projektre

    2008. március 5. @ 00:04

    […] anyagaink: Emelkedik a repülőgép forgalom Andráshidán Győr-Pér is fejlesztésben […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL