Daru az égből

Egyik este leültem 10 percre a tévé elé. Jó szokásomhoz híven, buzgón – 2 csatorna/másodperc – tornáztattam a készüléket. Egyszer csak egy régi ismerős látványa tárult elém. Egy a harmóniát és finom vonalakat kedvelők számára igen csúf szerkezet lógott a levegőben, néhány mamutfenyővel megspékelve. Számomra csodálatosan szép gép, a célszerűség és praktikum ötvözete: az S64 Erickson Air-Crane.


Highslide JS

Erickson S-64 AirCrane, a speciális felfüggesztéssel

Egy légidaru amely 11 tonnát képes felemelni 22 méter átmérőjű főrotorjával, és két egyenként 4500 lóerős Pratt & Whitney hajtóművével. Mi fér bele 11 tonnába? Tűzoltás, GSM tornyok építése, óriási villanyoszlopok emelése, daru építés az esőerdő közepén, nehezen megközelíthető helyeken balesetes autók mentése, kivágott fák szállítása.

A személyzete 2 fő. A pilóta néha az ablakon kihajolva táncol a géppel. A szálfákat több tíz méteres magasságból kapják fel a hidraulikus karom segítségével. Van egy hátrafelé néző kezelőállás is a gépen. Ezt GSM tornyok építésénél használják, ahol nemcsak a pontosság a lényeg, hanem a tornyokon dolgozók biztonsága is. Ilyenkor egy speciális felfüggesztéssel kötik a terhet a gép alá, amely lehetővé teszi a nehéz elemek precíz illesztését.


Highslide JS

Légidaru akcióban

Érdemes böngészgetni a neten, hihetetlen fotók találhatók. A műsorban elhangzott néhány adat, kb. 2200 liter fogyaszt óránként, ha használni akarjuk, óránként 140 000 dollárba kerül. Egy nap alatt 1000 szál fát képes elhordani, ami 5 millió dollár hasznot hajt. Ezek után úgy vélem, nem fogom igénybe venni mondjuk költözködés céljára.

Címkék: helikopter    lélegzetelállító

3 hozzászólás

 1. Somos Inci

  2008. február 27. @ 14:16

  Szia Somikám!

  Megint sikerült egy csodabogarat felfedezned. Örülök, hogy a felfedező szenvedélyed nem lanyhul. Csak így tovább!
  Szia: Inci (mami)

 2. Repülni jó » A mutáns öszvér, V-22 Osprey

  2008. március 13. @ 12:29

  […] ritkán látott gépek: Daru az égből Twin Otter […]

 3. Repülni jó » Száll-oda, ahova akarod

  2010. február 19. @ 11:58

  […] Korábbi anyagaink: A mutáns öszvér Daru az égből […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL