Mentők a város felett

Nap, mint nap munkába menet az autóban rádiót hallgatva, vagy az esti hírekben megütheti a fülünket a hír: egy autóbalesetnél mentőhelikopter érkezett a helyszínre. A mentőhelikopter szó – az egyébként is komor hírt még sötétebbé varázsolja, hiszen jelenléte szinte mindig azt jelenti, igazán nagy a baj.

Talán kevesen tudják, hogy az Országos Mentőszolgálat 2007-től már a legszigorúbb európai követelményeknek is megfelelő, korszerű helikopterekkel láthatja el a légimentés feladatát. Az OMSZ Légimentő Kht 2006 január elsejétől biztosítja a légimentést Magyarországon. 2007-től már nyolc korszerű helikopter szolgálja ezt a feladatot, ebből öt a legnépszerűbb és egyben legkorszerűbb piacon lévő mentőhelikopter, az EC135 T2 típus.

heli_1.jpg

Az EC 135-ösök mellett az Eurocopter egy régebbi gépével az AS 350B Ecureuil típussal is repülnek. Ez egy kisebb méretű, szerényebb teljesítményű, de megbízható és gazdaságosan üzemeltethető egyhajtóműves helikopter. Az EC 135-ös kéthajtóműves – egy hajtóművel is repülni képes – helikopterek a magyar közutakon, településeken mentést végezve éppúgy beváltak, mint a nyugat-európai síterepeken és hegyvidékeken.

vilag_4.jpg

vilag_2.jpg

Ez a típus hivatott leváltani a négy évtizeddel korábbi konstrukciójú, elavult és rendkívül drágán üzemeltethető Mi-2-es helikoptereket a mentők flottájából. Az EC 135-ösök különböző változatait megtalálhatunk holland, svájci, olasz, német, vagy francia színekben, de találkozhatunk vele Chilében, Dél-Afrikában vagy akár Új-Zélandon is – a teljesség igénye nélkül.

Feladatai között nem csak légimentés szerepel, de kiváló tulajdonságai alkalmassá teszik rendőrségi, katonai, utasszállító feladatokra is. Van olyan televíziós stáb is, amely élő bejelentkezéseit egy EC 135-ös fedélzetéről adja.
Ennek a sokoldalú helikopternek a megjelenése a magyar légimentésben megadhatja azt a biztos műszaki hátteret, amely egy ilyen fontos feladathoz elvárható, vagyis azt, hogy ha baj történik, gyorsan és biztosan érkezzen segítség.

utakon_5.jpg

utakon_4.jpg

Jelenleg az OMSZ Légimentő Kht Budaörsön, Debrecenben, Miskolcon, Pápán, Pécsett, Balatonfüreden és Sármelléken rendelkezik saját légibázissal. Ezek a bázisok az ország nagy részén már biztosítják azt, hogy sürgős hívás esetén 15 percen belül legyen egy mentőegység a helyszínen.A teljes lefedettséghez azonban kellenének további bázisok és helikopterek is.

A repülésben a légimentés az egyik legérdekesebb és talán legnehezebb feladat, hiszen itt nem létezik két egyforma repülés, nincs két egyforma helyszín. A pilótáknak néha egészen elképesztő helyeken kell leszállniuk, szinte “befűzve” gépüket két facsoport vagy háztömb közé, mindezt úgy, hogy közben tudják, perceken múlik egy-egy élet, azon, hogy időben érkezik-e a segítség. Munkájuk közben sűrűn lakott városok felett repülnek, belvárosi kórházak mellett, vagy éppen egy főutat szegélyező két fasor közé szállnak le.

helyek_1.JPG

A mentőhelikopterek repülőszemélyzete – talán nem túlzás ezt állítani – a legképzettebb magyar helikopter pilótákból áll. Többezer órás helikopteres és légimentő tapasztalat van a hátuk mögött, speciális képzéssel és folyamatos szintfelmérő, ellenőrző vizsgákkal. Nemcsak a repülőszemélyzet, de a fedélzeten lévő elsősegélynyújtó team is magasan képzett szakemberekből – egy főállásban kórházban dolgozó orvosból és egy mentőtisztből – áll, akik természetesen légimentéshez szükséges speciális képzést is kapnak.

Így az életmentés legfontosabb első szakaszában egy rendkívül magasan képzett személyzet érkezik először a helyszínre.
A magyarországi repülésben eddig kissé mostohagyermeknek számító, hányattatott sorsú mentőrepülés most úgy tűnik, végre tényleg felszállóágban van és megkapja azt a személyzeti és műszaki hátteret, ami megillet egy ilyen fontos feladatot.

heli_2.jpg

Ha éppen úton vagyunk és meglátjuk a fejünk felett a jellegzetes festésű sárga helikoptert, biztosak lehetünk benne, hogy a lehető legjobb szakemberek csúcstechnikával felszerelve sietnek éppen valakin segíteni.

Ajánlott linkek:
A légimentők honlapja
A helikopter gyártója

Címkék: helikopter    polgári

6 hozzászólás

 1. Fülöp Dávid

  2009. július 25. @ 14:31

  sziasztok nangyon nagyra becsülek titeket és az én nagy álmom az hogy egyszer repülhessek helikopterrel borzasztó jó lehet valakinek megmenteni ni az életét na persze tudom hogy ha nem sikerül azért nem ti vagytok a felelősek és bele kell tudni nyugodni hisz a következő percben már jöhet a következő riasztás én nagyon sok sikert kívánok
  nektek üd egy városi srác.
  :):):):):):)

 2. Natália

  2009. szeptember 5. @ 18:55

  Nagyon jó volt ellátogatni a Füredi bázisotokra annyira természetesen és közvetlenül viselkedtetek köszönöm h beleülhettem a gépbe h mindent megnézhettem nagyon barátias kis hangulat volt.És ígérem jövőre is ellátogatok köszönöm a meghívást.
  Nagyon remélem h pár év múlva én is ott dolgozhatok:)

 3. Fekete Katalin

  2009. szeptember 28. @ 09:54

  Dunaharasztiban lakom. Nem tudtam elképzelni, miért köröz egy sárga helikopter. Mostmár tudom:betegért, vagy sérültért jöttetek. Nem kaptok elég “reklámot”, pedíg Ti igazán megérdemelnétek. Én is e.ü-s dolgozó voltam sokáig.Igaz én sem hiányoltam a “reklámot” , de tudom nehéz földön-levegőben az azonnali bevetés. Tudom sokba kerül a TV-beni bemutatkozás, okoskodhatok, hogy szponzorok támogatásával jobban megismerhetnek Benneteket. Talán a megmaradt magyar multik támogathatnának Benneteket(ha olimpiai támogatás mehet, talán az emberi élet is ér ennyit). Sok sikert kívánok a munkátokhoz, és azt, hogy ne fogyjon el a pénzetek üzemanyagra
  Üdvözlettel:Kata

 4. Repülni jó » Munkarepülés helikopterrel

  2010. május 21. @ 12:20

  […] munkarepülések egy egészen speciális változata pedig a mentőhelikopterek működése. Számukra szűk utak, kertek, sportpályák, vagy útkereszteződések bonyolult, […]

 5. Repülni jó » Mentőhelikopter az irodaház előtt

  2010. augusztus 25. @ 15:44

  […] Korábbi anyagunk: Mentők a város felett […]

 6. Repülni jó » Mobilvideó: Mentőhelikopter az utcán Siófokon

  2011. január 21. @ 15:33

  […] anyagaink: Menőhelikopter az irodaház előtt Mentők a város felett Heliport a Margit szigettel szemben Mobilvideó: Helikopterrel a városon […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL