Titánok harca Párizsban

A párizsi HÉV Le Bourget-i megállójában már vártak ránk. Jól képzett, jól szervezett civil hadsereg, melynek egyetlen célja 2007 júniusában a repülőnap zökkenőmentes lebonyolítása.

Fél óra múlva már a reptér betonján álltunk. Tömeg amerre a szem ellát. Kivételesen örültem neki, csípős szél fújt, volt aki felfogja az erejét. A kiállított civil és katonai gépek tarka foltokban álltak egymás mellett. Mindegyik gondosan elkerítve, így csak zoommal lehetett egy-két érdekes részletet lekapni róluk.

Természetesen a középpontban az A380-as volt. Körberajongták az emberek. Hatalmas fehér gépmadár. Maga a repülőgép talán nem is olyan nagy, de a törzs mérete tényleg lenyűgöző. A levegőben is megmutatta magát. Meredek emelkedések, alacsony áthúzások, meggyőző látvány volt. Azt hiszem a háttérben álló C-17 tetején üldögélő amerikai katona is egyetértett ebben.

lebourget_222.jpg
lebourget_333.jpg

A légibemutató véleményem szerint szerényre sikerült. Egészen addig nem értettem, hogy miért, amíg be nem mentünk a pavilonokba.

Ez Le Bourget szíve. A nagygépes ipar beszállítóinak apraja-nagyja felvonult portékáival. Az apró, légies turbinalapátoktól kezdve a több száz kilós kovácsolt alumínium és titán monstrumokig. Naphosszat sorolhatnám a kiállítókat, főleg, ha megjegyeztem volna őket. De ámulatból ájulatba estem a látottaktól. A célszerűség, a hatékonyság, a tudás, fejlesztés és tapasztalat harmóniája hamar hipnotikus állapotba kergeti a gyanútlan látogatót. Ez a technika csúcsa. Természetesen, az, ami szabadon megmutatható.

lebourget_1011.jpglebourget_5.jpglebourget_27.jpglebourget_9.jpglebourget_4.jpglebourget_211.jpg
Kattintson a képekre a nagyitáshoz

És nemcsak a repülőgép-alkatrészek okozhatnak meglepetést. Hanem egy 3D-s tévé is, amin egy repülőgépet csodálhattunk meg. Első pillantásra közönséges plazmatévének tűnik, de amikor a szárnyvég kinyomja az ember fél szemét, a maradékkal még csodálkozó pillantásokat vethet a készülékre.

Ha valaki egyszer eltéved Le Bourget-ba, álljon meg egy parányi alkatrész mellett, és merengjen el azon, hogy itt minden részlet különös jelentőséggel bír. Még a legkisebb darabban is ötletek százai, át nem aludt éjszakák tömkelege és hosszú évek tapasztalata bújik meg. És a részek százezreiből összeáll egy gép. Le Bourget átformálja azt, aki ellátogat oda.

Címkék: képtár    külföld    Párizs    repülőnapok

7 hozzászólás

 1. Somos Inci

  2008. január 3. @ 12:11

  Gratulálok, irigyellek, hogy ennyi érdekes és csodálatos dolgot láttál.
  Engem 1969-ben lenyűgözött a Concord kiállítva. Azóta minden más sokat fejlődött és izgalmasabb.

  Szia: Inci(mami)

 2. Büki Péter

  2008. január 5. @ 19:14

  Tetszett a tudósításod, van érzéked az íráshoz.

 3. Herczeg Lajosné

  2008. január 6. @ 15:37

  Tetszik az irásod ! Én már kedvet is kaptam hozzá, hogy ellátogassak
  Le Bourget-be ! Ha lehet írjál minél több ilyen tudósitást !!!!

  Szia: Piroska, Lali

 4. Christian Ary

  2008. január 7. @ 16:51

  As an aero enthusiast myself I can only congratulate you on your
  style of reporting. Keep up the good work and lets see more of
  it in the future.

 5. Repülni jó » ILA 2008 - Berlin felé repülni jó

  2008. május 30. @ 05:57

  […] anyagaink európai repülőnapokról: Titánok harca Párizsban RIAT 2007 – […]

 6. Csapai Lajos

  2008. június 7. @ 17:11

  Milyen kár, hogy nem adtatok előzetest a kalocsai repülőtéren megrendezett EuropAirventure háromnapos rendezvényről, amelyen a magyar vadászrepülő-ászokon kivül részt a vesz a cseh légierő L-29-ese, valamint rengeteg kis-és könnyűrepülőgép. Magyarországon először utasrepültetés is volt a cseh vadászgépen! Ezenkivü számos te chnikai érdekesség a járművek világából, például egy II.világháborsú német Tigris-replika, amivel lehetett utazni. Sokat segítenétek, ha portálotok beszámolna erről a rendezvényről, jövőre pedig népszerűsítenétek. Köszönöm.

 7. Repülni jó » Irány Farnborough!

  2008. július 15. @ 12:05

  […] Korábbi anyagaink nagyobb repülőshow-król: Berlin Kecskemét Fairford Párizs […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL